Annons
Nyheter

Ulf Olsson i behov av vård

Ulf Olsson, som befunnits skyldig till mordet 1989 på tioåriga Helén Nilsson i Hörby, är i behov av psykiatrisk tvångsvård. Det finns också risk att han kan begå nya allvarliga brott.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2005

Resultatet av den rättspsykiatriska undersökning som den 53-årige Ulf Olsson genomgått sedan strax före jul kom in till Lunds tingsrätt på tisdagsmorgonen. De båda läkarna Sten Levander och Kristina Andersson slår där entydigt fast att Olsson lider av en allvarlig psykisk störning och gjorde det redan när morden begicks 1989.

Undersökarna slår fast att det finns medicinska förutsättningar för att inte döma honom till fängelse, utan i stället överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt brottsbalken. De föreslår också särskild utskrivningsprövning.

Enligt Lunds tingsrätt är Olsson skyldig till att ha rövat bort, våldtagit och mördat Hörbyflickan. Han är också åtalad för mordet samma år på 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö. Prövningen i den delen fortsätter när målet mot honom återupptas den 7 februari. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons