Annons
Nyheter

Ulf Olsson döms till vård

Vård i stället för fängelse. Hovrätten i Malmö går tvärs emot tingsrätten och dömer Ulf Olsson till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2005

(uppdaterad)– Det här är den bästa tänkbara påföljden för Ulf Olsson, säger hans advokat Sven Jernryd.

I tingsrätten dömdes Olsson till livstids fängelse för de båda morden. Två av hovrättens ledamöter är skiljaktiga och vill fastställa livstidsstraffet.

Annons

Sven Jernryd konstaterar att det var de båda nämndemännen i domstolen som gick emot juristerna.

– Kanske är det så att de tänker med hjärtat, medan juristerna måste tänka på ett annorlunda sätt.

Övriga ledamöter anser alltså att Olsson led av en så allvarlig psykisk störning när han begick brotten att det är förbjudet i lag att döma honom till fängelse. De anser också att Ulf Olsson fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning och att han är i behov av rättspsykiatrisk vård.

Chefsåklagare Pär Andersson säger till TT att han ska informera riksåklagaren (RÅ) om fallet. Det är RÅ som beslutar om huruvida målet ska drivas vidare till Högsta domstolen (HD).

– Utgången i hovrätten var inte helt oväntad. Det här är inget solklart fall. Jag tycker i och för sig inte att tingsrätten dömde fel, men nu har hovrätten sagt sitt och det får vi kanske rätta oss efter, säger han. Enligt hovrätten var det Olsson som i mars 1989 rövade bort, våldtog och mördade tioåriga Helén Nilsson från Hörby. I augusti samma år mördade han 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö.

Ulf Olsson döms mot sitt nekande men den fällande domen grundas på en stark teknisk bevisning. Olssons sperma fanns hos båda mordoffren. Blod från Jannica Ekblad hittades i den stuga utanför Höör där Olsson bodde 1989. Han kan också knytas till flera av de anonyma erkännanden som nått polisen under årens lopp.

Ulf Olsson greps i sitt hem i Vimmerby i juni 2004 sedan hans DNA-profil visat sig stämma med spermafyndet från Helén Nilsson. En rättspsykiatrisk undersökning visade att han lider av en allvarlig psykisk störning och gjorde det även när brotten begicks.

Slutsatsen bekräftades sedan i ytterligare ett expertutlåtande och av Socialstyrelsens rättsliga råd. Ändå valde tingsrätten i april att döma honom till livstids fängelse. (TT)

Peter Palmkvist

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons