Nyheter

UD bad inte EU om katastrofhjälp

Sverige kunde dygnet efter flodvågskatastrofen fått hjälp av andra EU-länder med att undsätta svenskar. Men EU:s krissamarbete utnyttjades inte.
Nyheter • Publicerad 1 april 2005

Det uppges i en skrivelse till katastrofkommissionen, som granskar regeringens agerande i efter flodvågen i Sydasien den 26 december. Kritiken framförs av en av utrikesdepartementets, UD:s, egna tjänstemän, Tommy Andersson, EU-samordnare på den konsulära enheten.

– Det är lätt att uttala sig i efterhand, men jag tror att även om detta inträffade vid en olycklig tid på året, så hade vi kunnat få transportstöd och annat stöd från de stora EU-länderna, säger han till TT.

Andersson tror att till exempel Italien skulle ha kunnat hjälpa till med att analysera krisläget redan under den första katastrofdagen.

– Där är de väldigt skarpa på den italienska sidan och de har också en skarp krisorganisation, säger han. Italien var snabbast med att skicka iväg evakueringsplan för att hämta hem sina medborgare från katastrofregionen. Även med detta kunde Sverige fått hjälp. "Solidariskt stöd med flygtransporter från medlemsstaterna skulle kunna ha inneburit hjälp betydligt tidigare. Kanske redan första dagen" om kontakt tagits med bland annat den italienska krischefen, står det i skrivelsen.

EU-ländernas gemensamma kris- och katastrofberedskap började byggas upp under det svenska EU-ordförandeskapet 2001. Den testades så sent som i höstas, då medlemsstater gjorde en gemensam insats för att ta hem EU-medborgare, inklusive svenskar, från ett oroligt Elfenbenskusten. Tanken är att det alltid ska finnas en person att kontakta i varje medlemsstat i fall något annat EU-land behöver assistans. Nödvändiga journummer till krisenhetschefer i EU-länderna kunde UD ha fått genom att ringa till det dåvarande nederländske EU-ordförandeskapet. Men det gjordes aldrig, enligt Tommy Andersson.

Han har varit med och i EU förhandlat fram den gemensamma krisberedskapen. Tommy Andersson var på julledighet när katastrofen inträffade. Trots att UD hade brist personal så blev han dock inte uppringd.

– Jag blev djupt förvånad över att inte bli uppringd redan första dagen, säger Tommy Andersson.

Chefen för UD:s konsulära enhet, Jan Nordlander, uppger att EU:s krisberedskap inte varit i gång så länge.

– Systemet har inte blivit så utvecklat att det kan fungera fullt ut i en sådan här situation, säger han.

Att det fungerade bra under krisen i Elfenbenskusten berodde, enligt honom, på att evakueringen kunde förberedas ett par dygn i förväg. Nordlander tillägger att UD hade kontakt med EU-länder under krishanteringen, men uppger också att det vore "politiskt omöjligt" att låta EU styra arbetet. (TT)

Peter Wallberg

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.