Annons
Nyheter

Tystnad och väntan på Sturups flygplats

Det var tystnaden som var det mest slående när ett hundratal anhöriga väntade på det första planet med resenärer från Thailand till Sturup natten till i går. Så många människor på ett och samma ställe, och ändå- inget sorl, inget högljutt prat. Bara allvarlig tystnad.
Nyheter • Publicerad 28 december 2004

Det var vid midnatt natten till tisdagen som det första planet med skånska, danska och andra turister som semesterat på södra Thailand landade på Sturup. En del anhöriga var på plats på flygplatsen redan vid tiotiden för att vänta, men det flesta kom vid 23-24-tiden. Det var många trötta och bekymrade ansikten som syntes i den stora vänthallen. En del hade med sig blommor till sina hemvändande vänner och släktingar, andra bar på barnoveraller, filtar och väskor med andra varma kläder.

En av flera anhöriga som väntade var den välkände Malmöprästen Ingemar Simonsson. Hans systerdotter var på väg hem på planet, men utan sin man och sina två barn, elva och tolv år gamla.

Annons

– De är försvunna, sade Ingemar Simonsson, och berättade att han själv döpt barnen.

Planet landade omkring 23.40, men det tog lång tid innan passagerarna kom ut i vänthallen. Först möttes de av Röda Korset som försåg dem som behövde det med varma kläder. Många hade rest hem i bara badkläder. Sedan väntade krisstöd och registrering av polisen, som vill veta vilka svenskar som kommit hem och vilka som är kvar i Thailand.

Med på planet var 318 passagerare. 58 av dem skulle resa vidare inom Sverige och Norden. Polisens presstalesman Ewa-Gun Westford betonade att det inte måste betyda att 58 personer är försvunna och gett plats till andra, utan att folk helt enkelt kan ha missat planet eller ha tagit en annan avgång hem.

Att inte få ta emot sina anhöriga väckte sorg hos en del väntande i ankomsthallen.

– Det finns dom som gett sig hit på vinst och förlust, sade Clas Folin, talesman för flygplatsens Stöd- och krisgrupp, som samordnade alla frivilliginsatser.

Annars verkade det mest vara tårar av lättnad, trötthet och rörelse som syntes i vänthallen när familjer och släktingar återförenades. Många uttryckte tacksamhet över att de levde.

Med på planet var några ensamma barn. Vad som hänt deras föräldrar var under natten oklart. Enligt Ewa-Gun Westford var det också ett par resenärer som togs åt sidan av polis och kristeam, eftersom de förlorat anhöriga. Ytterligare några passagerare kördes direkt till sjukhus.

Enligt Clas Folin verkade dock ingen på planet vara allvarligt skadad.

– Sen är det naturligtvis svårt att veta hur de mår inombords, sade han.

När passagerarna kommit av planet väntade en del praktiska problem. Polisen befarade att en del kunde ha förlorat bil- och husnycklar och kanske inte kunde komma hem.

Annons

– Vi håller på att rekvirera bussar och vi har också sagt att vi kan vara behjälpliga med att köra hem folk, sade Ewa-Gun Westford.

Anna Maria Erling

0411-557846

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons