Annons
Nyheter

Tyska kvinnan skyldig

Den tyska kvinna som misstänks för mord på två små barn och mordförsök på deras mamma i Arboga ska stanna kvar i häkte och gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2008
Rättegången mot den tyska kvinna som misstänks för morden på två små barn och mordförsöket på deras mamma i Arboga, avslutades i Västmanlands tingsrätt. Bilden: Den åtalade tyskan förhörs. Illustration Lotta Jarlsdotter / Scanpix
Rättegången mot den tyska kvinna som misstänks för morden på två små barn och mordförsöket på deras mamma i Arboga, avslutades i Västmanlands tingsrätt. Bilden: Den åtalade tyskan förhörs. Illustration Lotta Jarlsdotter / ScanpixFoto: 

Det innebär att Västmanlands tingsrätt har funnit henne överbevisad om mord.

Rätten skriver i sitt beslut att "övertygande bevisning har förebringats" för att kvinnan "är skyldig till mord och försök till mord i enlighet med åtalet".

Annons

Beslutet att finna kvinnan skyldig och skicka henne på rättspsykiatrisk undersökning (RPU) var enhälligt, enligt tingsnotarie Peter Dahlqvist vid Västmanlands tingsrätt. Det innebär att både rättens ordförande lagman Per Kjellson och de tre nämndemännen står bakom beslutet.

En RPU tar fyra till sex veckor och därefter sätts målet ut till en avslutande förhandling där åklagare och advokat håller en sista plädering.

Om kvinnan anses vara allvarligt psykiskt störd råder fängelseförbud och hon får bara dömas till sluten vård.

På kvällen den 17 mars hittades två barn, ett och tre år gamla, och deras då 23-åriga mamma svårt skadade i familjens hus i Arboga. Barnen avled senare på sjukhus.

Barnens pappa, som bor på annat håll, greps några timmar senare. Han misstänktes för morden, men släpptes efter några dagar. Alla misstankar mot honom avskrevs.

I stället riktades misstankarna mot en tysk kvinna som var i Arboga på morddagen. Hon har tidigare haft ett förhållande med mammans nye sambo. Tre dagar efter dådet överlämnade kvinnan sig själv till tysk polis.

Den 29 april fördes kvinnan till Sverige och Västerås. Hon åtalades för mord och mordförsök den 9 juli.

Rättegången mot den misstänkta startade i slutet av juli och avslutades den 25 augusti.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons