Annons
Nyheter

Tveksamt mål om sjukfrånvaron

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2006

Det är tveksamt om målet att halvera sjukfrånvaron i Region Skåne går att uppnå. Och arbetsmiljöperspektivet beaktades inte fullt ut när Skånsk Livskraft genomfördes. Det är några slutsatser som konsulten Ernst & Young drar efter en granskning av regionens arbetsmiljöarbete.

På flera punkter är omdömena positiva: som att arbetsmiljöarbetet är medvetet och systematiskt, vilket gör regionen till en attraktiv arbetsgivare, och att följsamheten till de personalpolitiska målen är stor. Under detta året kommer alla förvaltningar sannolikt att ha kunnat genomföra medarbetarundersökningar, som ligger till grund för hur verksamheten ska utvecklas.

Annons

När det gäller sjukfrånvaron efterlyser konsulten enklare system som är lättillgängliga. Många sjukskrivna har diagnoser med kopplingar till rörelseorganen eller psykosocial ohälsa och arbetet bör inriktas mot att förebygga dessa. Konsulten ser att det finns skäl att pröva mer individorienterade åtgärder för att få effekt.

Vid granskningen har Ernst & Young också konstaterat att det finns goda exempel på arbetsmiljöarbete och friska arbetsplatser. Erfarenheterna därifrån bör göras synliga och kunskapen spridas till andra förvaltningar.

Konsulten pekar också på att mål som inte upplevs som realistiska, att halvera sjukfrånvaron, tappar i styrka.

När det gäller genomförandet av Skånsk Livskraft förklarar Ernst & Young att man inte tillräckligt mycket uppmärksammade den samlade kunskap som finns om hur lyckade förändringar skapas.

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons