Nyheter

Två patienter dog av bakteriesmitta

Två patienter drabbade av leukemi har på kort tid avlidit efter att ha smittats av en multiresistent bakterie på hematologikliniken i Lund vid Skånes universitetssjukhus, skriver Skånskan.
Nyheter • Publicerad 5 september 2013
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Två leukemipatienter har på kort tid avlidit efter att ha smittats av en multiresistent bakterie på hematologikliniken i Lund vid Skånes universitetssjukhus.

– Det är allvarligt och en stor utredning har också genomförts för att klargöra smittan, säger Eva Olofsson, chef på Region Skånes hygienvård, till Skånskan.

Bakterien är resistent mot alla typer av antibiotika. Bakterien har bara hittats på ett ställe på sjukhuset, i ett handfat.

Bakteriestammen, som heter pseudomonas aeruginosa, är sällsynt och ovanlig, enligt tillförordnade chefläkaren Marie Ekberg. Bakterien har förmodligen kommit in på sjukhuset via en av patienterna som sedan smittat den andra. De har vårdats på samma sjuksal.

– Det här är en klen bakterie som inte har förmåga att ge sjukdom hos i övrigt friska människor med normalt immunförsvar, säger Marie Ekberg.

De två patienter som avled var svårt sjuka i leukemi.

– Det var därför de kunde bli sjuka av den här bakterien, säger Ekberg.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.