Annons
Nyheter

Två fiskare saknas efter olycka utanför Bornholm

(Uppdaterad 17.23) Två fiskare saknas efter förlisningen på tisdagsförmiddagen av en lettisk fiskebåt utanför Bornholm. På eftermiddagen avbröts alla efterspaningar.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2009

Fyra personer i besättningen kunde ta sig ombord på en räddningsflotte. De undsattes och fördes till sjukhuset i Rönne för vård.- De berättar att kapten och maskinchefen stod på bryggan när båten sjönk. Det gick mycket snabbt. Fiskebåten sjönk på bara tre minuter, säger Michael Singer, vakthavande vid Søværnets operativa kommando i Århus.Vid halv tre på tisdagseftermiddagen avbröts alla efterspaningar. I det tre gradiga vattnet bedömdes det som utsiktslöst att någon skulle kunna vara vid liv.Av allt att döma skedde olyckan när fiskarna var på väg att bärga en stor trålfångst. Samtidigt slog en brottsjö över båten som tog in vatten och kantrade.Ett stort danskt räddningspådrag deltog i sökandet, en svensk helikopter och ett flygplan sattes också in. Fiskebåten sjönk 65 kilometer öster om Bornholm, 13 kilometer från polskt territorialvatten och drygt 18 kilometer från det svenska.

Ett stort räddningspådrag larmades. Fyra fiskare från den lettiska fiskebåten kunde tas om hand. De hade räddat sig i en flotte. Men två fiskare saknas.- Olyckan inträffade långt österut, på gränsen till polskt territorialvatten, säger Johanna Holmér, vakthavande vid kustbevakningen.I räddningsinsatsen, som leds av danska sjöräddningen, deltog en svensk helikopter.- Ett flygplan är också på väg dit för att söka efter de försvunna fiskarna. Flygplanet ska också spana efter eventuella oljeutsläpp, säger Johanna Holmér.Enligt vakthavande på den danska räddningstjänsten inträffade olyckan klockan nio på tisdagen. Fiskebåten sjönk 13 kilometer från det polska området och drygt 18 kilometer från det svenska.

Taner Caliskan och Ulf Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons