Annons
Nyheter

Tv i mobilen till fotbolls-VM

Lagom till fotbolls-VM i sommar ska tv i mobilen bli verklighet. Åtminstone i Tyskland och därefter räknar branschen med ett genombrott i övriga världen. Telekombolag, nättillverkare, underhållningsbransch med flera gnuggar händerna i spänd förväntan inför denna nya marknad.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2006

I Korea har det man drömmer om varit verklighet i flera månader.

– Utvecklingen har varit fantastisk. I november hade tjänsten 250000 användare, i december hade siffran passerat 400000, säger Kiate Lee, vd för Samsung Telecom, till TT vid den stora telekommässan 3GSM i Barcelona.

Annons

Sju tv-kanaler i Korea producerar program riktade direkt till mobilanvändarna. Samsung ligger åtminstone än så länge några hästlängder före konkurrenterna Nokia, Sony Ericsson och de andra storheterna när det gäller tv i mobilen. I flera år har branschen i allmänhet talat om möjligheten. Nokia har genomfört ett tiotal pilotprojekt i samarbete med operatörer runt om i världen. I Norge har bland andra den norska televisionen varit inblandad i försöken och i vår börjar Nokia sälja anpassade mobiler.

På mässgolvet i Barcelona pratas det mycket mobil-tv bland operatörer, telefontillverkare och andra som vill hänga med och visa vad de kan. Om inte än så snart.

Men man får åka till Asien och Korea för att se det i verkligheten. Tillsammans med teleoperatören SK-telecom började Samsung sina försök där redan för drygt ett år sedan.

– I Europa räknar vi med ett genombrott i samband med fotbolls-VM, säger Kiate Lee. Men även Telia Sonera och andra svenska operatörer låter användarna titta på tv-inslag här på mässan, vanligen i form av nedladdade snuttar. Men när världens mobiloperatörer uppdaterar sina 3G-nät öppnas helt nya möjligheter.

– Det krävs inte bara mobiler. Hela kedjan av telefontillverkare, operatörer, tjänsteföretag, musik- och underhållningsindustri måste jobba tillsammans. Dit har vi kommit i Korea, säger Kiate Lee.

En hake globalt sett är som alltid när något är nytt, att tekniken skenar i väg och det saknas en gemensam standard. Nokia och Sony Ericsson har lovat hjälpas åt för att driva på standardiseringen. Samsung har valt en annan väg.

– Vi är ödmjuka och stödjer alla existerande tekniker. Tids nog får vi se vilken teknik som segrar. Var och en av dem har sina fördelar, säger Kiate Lee. (TT:s utsände)

Anders Lignell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons