Annons
Nyheter

Tusentals ton socker smälter i brand

Släckningsarbetet efter en stor industribrand utanför Svedala i onsdags fortsätter. Tusentals ton socker har smält ut i omgivningarna och nu byggs vallar för att miljön inet ska förstöras ytterligare.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2014
Foto: 
Foto: 

Tusentals ton socker har smält ut i omgivningarna.

– Det smälter och beter sig som lava. Läget är mycket besvärligt, och samtidigt försöker vi rädda ett annat sockerlager på 15 000 ton som ännu inte drabbats i branden. Vi räknar med att det kan ta upp till fem dygn att flytta det, säger Bert Åkerberg, insatschef vid räddningstjänsten i Svedala.

Annons

Socker har smält ut på en area om närmare 150 kvadratmeter. För att hålla massan i schack byggs vallar upp.

– Vi skapar bassänger av vallar som sockret kan flyta ut i. Vi vill inte att det ska påverka miljön ytterligare, säger Bert Åkerberg.

I en av de två byggnader som totalförstördes fanns minst 38 000 ton råsocker. Arbetet med att forsla bort närmare 15 000 ton råsocker i en tredje byggnad pågår.

– Lastbilar kör i väg med socker hela tiden. För närvarande finns ingen risk för att det börjar brinna även i den byggnaden. Branden har varit under kontroll i princip hela tiden. Problemet har varit sockret, säger Åkerberg.

Räddningstjänstens insats planeras att avslutas under dagen. Ansvaret övergår i stället till fastighetsägare och de som har haft verksamhet i lokalerna.

Stora värden har hittills gått förlorade i branden, och företaget Nordic Sugar har tidigare beräknat att minst 38 000 ton råsocker hittills har gått upp i rök.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons