Annons
Nyheter

Tunt ozonlager ökar UV-strålningen

Akta dig i solen! Ozonskiktet är just nu tunnare än vad som är normalt i juni och den skadliga ultravioletta strålningen, UV-strålningen, intensivare. Det gäller att skydda sig för att minimera risken för brännskador, hudcancer och skador på ögonen.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2007

Täckande klädsel, hatt med brätte, solskyddskräm med hög skyddsfaktor och solglasögon är givna redskap för den som vill skydda sig. Viktigt är även att hålla sig i skuggan under de mest intensiva soltimmarna, mellan klockan 11 och 15.

– Under den tiden utsätts vi för hälften av hela dygnets UV-strålning, säger Helene Asp, utredare på Statens strålskyddsinstitut (SSI).

Annons

Ozonskiktet varierar från dag till dag beroende på en rad faktorer. Under andra halvan av maj och början av juni har dock ozonskiktet över Sverige varit konstant tunnare än normalt. Det så kallade UV-indexet (från 1 till 11+) når över 5 i stora delar av landet och uppemot 7 på sina håll i söder. Det innebär hög UV-strålning. Det är bland annat ozonskiktet som skyddar oss från skadlig solstrålning. Andra viktiga faktorer är solhöjden och om det är klart eller molnigt. UV-strålningen är allt kraftigare ju närmare ekvatorn man befinner sig. Det har också betydelse på vilken höjd över havet man befinner sig – ju högre, desto mer strålning – och om man omges av vatten som reflekterar UV-strålarna.

Siffror talar sitt klara språk om att man bör ta varningar och råd på allvar.

– Varje år insjuknar cirka 2000 svenskar i malignt melanom (elakartad hudcancer) och över 400 avlider av sjukdomen, säger Helene Asp.

För höga doser UV-strålning kan också sätta ned immunförsvaret och skada ögonen. De som har hudtyperna 1 och 2 (alltid röd/aldrig brun respektive alltid röd/ibland brun) bör vara extra försiktiga.

Det viktigaste för att skydda sig är enligt Helene Asp att se till att man inte bränner sig i solen. Särskilt viktigt är att skydda barn. Deras hud är oftast känsligare än vuxnas, och barn som har blivit för utsatta för strålning som små löper större risk än andra att få malignt melanom som vuxna.

Helene Asp:

– Vi arbetar med förskolor och simskolor för att göra barnen "solsmarta". Bland annat försöker vi lära dem att studera sin egen skugga. Är den kortare än en själv är solen som intensivast. Är skuggan längre är faran inte så stor. (TT)

Thomas Hamberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons