Nyheter

Tungviktare eller skamfläck – åsikter om ESS går isär

En tungviktare i Nobelklass eller en skamfläck för Sverige som miljönation – åsikterna om det internationella forskningscentrat ESS går isär. Under vintern ska regeringen bestämma sig för om Sverige ska ge sig in i striden för att få det hit.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2005

Det handlar om en stor EU-satsning, men också ett stort ekonomiskt åtagande för värdnationen. Liknande centra byggs i både Japan och USA. EU:s satsning kommer senare, men blir i gengäld ännu större.

Regeringens utredare Allan Larsson har talat sig varm för en placering av ESS på åkermarken norr om Lund. Nu har också ett antal myndigheter och organisationer fått säga sitt.

Tillskyndarna är lyriska. "Profileringsmässigt för Sverige som vetenskapsnation är det bara Nobelpriset som skulle övertrumfa satsningen", skriver Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Vetenskapsrådet ser ESS som "en unik positiv möjlighet" för svensk forskning. Där kommer ny mark att kunna brytas inom många områden: Nanofysik, nanoteknik, kemi, fysik, livsvetenskaper och energiteknik. ESS skulle ge ett stort inflöde av internationell toppkompetens, tror rådet.

Samma bedömning gör Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), som samtidigt förutspår att placeringen i Lund kan väcka livliga lokala protester. En alternativ lokalisering i ett mindre befolkat område borde utredas, tipsar KTH.

Lunds kommun har redan välkomnat anläggningen, men protester har inte saknats i den debatt som pågått lokalt några år. Lundabygdens Naturvårdsförening undrar varför inte miljöprövningen görs innan regeringen fattar beslut. När en avsiktsförklaring är underskriven och avtal har gjorts upp med andra länder är det för sent för förutsättningslös prövning, varnar föreningen.

Också Kemikalieinspektionen kräver riskbedömning först. Risker vid explosion, brand eller sabotage hör till det som måste utredas, anser inspektionen, som säger tvärt nej till ESS.

Sverige har länge drivit på inom EU för att minska användningen av kvicksilver. Att säga ja till en anläggning som ska rymma upp till 30 ton kvicksilver skulle undergräva förtroendet för svensk miljöpolitik, tycker Kemikalieinspektionen. (TT)

Cecilia Klintö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.