Annons
Nyheter

Triumf och besvikelse i Danmark

Folketingsvalet blev en triumf för statsminister Anders Fogh Rasmussen men den verkliga vinnaren är, som vanligt, Pia Kjärsgaard vars främlingsfientliga Dansk Folkeparti för fjärde gången går fram i val.
Nyheter • Publicerad 14 november 2007
Foto: Bild: Scanpix

Vänstern misslyckades med att ändra det politiska systemet och inte heller valets joker, Naser Khader, lyckades rubba regeringens maktbas.

Det danska folketingsvalet blev en rysare men det nya politiska landskapet ser ut som tidigare: En borgerlig regering som regerar med stöd av Dansk Folkeparti.

Annons

Regeringen kan med stöd av ett mandat från Färöarna styra som förut, utan att be Khaders Ny Alliance om hjälp, men med fortsatt behov av Dansk Folkeparti. Men i Danmark är det som syns kanske inte alltid det som sker.

Fogh Rasmussen talade om en triumf för hans Venstre, medan sanningen är att hans parti var det enda inom det borgerliga blocket som gick tillbaka, och det rejält, med sex mandat.

Socialistisk Folkepartis Villy Sövndal kunder berömma sig av att nästan ha fördubblat antalet mandat och bli folketingets fjärde största parti. Men Sövndal känner säkert bitterhet över att den exempellösa framgången nyttjar föga när Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 100 år och vänsterliberala Radikale Venstre nästan halverade väljarstödet.

Regeringspartiet Konservative stampar på samma fläck med 18 mandat, men partiet ser detta som en seger och tar det som intäkt för en stärkt profil med tonvikt på skattesänkningar. Många talar om s-ledaren Helle Thorning-Schmidts misslyckande med att bli landets första kvinnliga statsminister. Men man glömmer att hon för två år sedan tog över ett parti som var sargat av valförluster och inre stridigheter och att hon lyckats få partiet att tala med en röst.

Men den verkliga vinnaren i folketingsvalet är nog trots allt Pia Kjärsgaard. I ett val där fokus redan från början låg på om Dansk Folkepartis maktställning skulle kunna brytas lyckades DF inte bara hålla ställningarna utan till och med öka med ett mandat. Det är inte dåligt när både vänstern och Khader med sitt borgerliga mittenuppror mot stödpartisystemet satsat alla sina krafter på att mota bort Pia Kjärsgaard.

- Jag säger det igen så att ni kommer ihåg det, vi fick 25 mandat, förklarade en glädjestrålande Kjärsgaard på valkvällen med hänvisning till att hon nu är större än både regeringspartiet Konservative och Ny Alliance.

Partiet har gått framåt ända sedan det kom in i folketinget 1998 med 13 mandat.

Smolket i glädjebägaren är att det ändå inte riktigt blir som förut. Fogh Rasmussen har klart sagt ifrån att Khader kommer med i regeringsförhandlingarna. Enligt Khader har han och Pia Kjärsgaard kallats till förhandlingar redan i dag. Det blir i så fall eldprovet för det komplicerade spel som Fogh Rasmussen nu ska leda - trots valsegern. (TT:s utsände)

Jan Winter

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons