Annons
Nyheter

Trippelmördaren Valjakkala har rymt

(Uppdaterad 13.25) Trippelmördaren Juha Valjakkala rymde från fängelset i Finland natten mot tisdagen. Polisen har efterlyst Valjakkala som försvann från arbetskolonin i Fredrikshamn.
Nyheter • Publicerad 28 november 2006

Valjakkala, som har bytt namn till Nikita Joakim Fouganthine, dömdes 1989 till livstidsfängelse för tre mord i Åmsele i Sverige.

Det var 1988 som Sverige skakades av det brutala trippelmordet på en kyrkogård i Åmsele. En man och hans femtonårige son sköts till döds medan mannens hustru blev knivskuren till döds.

Annons

Valjakkala och hans dåvarande flickvän greps efter en vecka i Danmark. Han dömdes till livstids fängelse och utvisning. Flickan dömdes till två års fängelse för grov misshandel. Det väckte stor uppmärksamhet i Sverige när Högsta domstolen i Finland i oktober förklarade att Valjakkala kan benådas.

Avgörandet gick dock vidare till president Tarja Halonen som ännu inte avgjort saken. Valjakkalas tidigare nådeansökningar har alltid avslagits av presidenten.

Justitieminister Beatrice Ask upprördes över den finländska domstolens beslut, särskilt som Valjakkala rymt flera gånger och begått nya brott

Den finländska proceduren med benådning fungerar i princip som det svenska. I Finland kan presidenten, och numera även Helsingfors hovrätt, omvandla livstidsstraff. I Sverige fattas beslutet av antingen Örebro tingsrätt eller regeringen. I Sverige kan en livstidsfånge inte friges förrän efter tidigast 18 år. Valjakkala har suttit i flera olika fängelser sedan han dömdes och har rymt och gjort rymningsförsök tidigare.

I maj 2002 greps han i Långträsk utanför Piteå efter att ha avvikit från en fängelsepermission från fängelset i Joensuu. Något år senare rymde han även från Sukeva-fängelset i Sonkajärvi tillsammans med en annan fånge. De två klättrade över två staket, men fängelsepersonalen fick fast dem innan de hann lämna fängelseområdet.

Valjakkala har också varit inblandad i flera rättsliga tvister under fängelsetiden. För några år sedan förlorade han en rättstvist mot finska staten sedan han krävt rätt till ersättningar för själsligt lidande, sveda och värk.

Han krävde ersättning för att ha nekats uppsöka läkare sedan hans hustru varit med i en bilolycka. Valjakkala ansåg sig behöva krishjälp.

Han har också förlorat ett annat rättsfall då han krävde ersättning för att han nekats träffa sin hustru under icke övervakade förhållanden i tre månaders tid. Anledningen till bestraffningen var "dåligt uppförande" och att han tidigare hade rymt från fängelset. Valjakkala är sedan tisdagsförmiddagen också nationellt efterlyst i Sverige, meddelar Rikskriminalpolisen. Därmed har alla polismyndigheter och tullen fått besked om rymningen.

Egentligen var han redan efterlyst här, eftersom han en gång har utvisats på livstid ur riket. Alla sådana personer förblir efterlysta för att förhindra att de reser in i landet.

Fängelseledningens hypotes är att Juha Valjakkala har rymt genom ett fönster under natten.

Annons

– Vi upptäckte att han var borta först på morgonen, säger Lea Lehtonen, fängelsechef för den öppna anstalten Konnunsuo i Fredrikshamn där Valjakkala satt, till TT.

– Vi vet inte om han blivit hämtad med bil, det får polisens utredning visa.

Anstalten är just öppen. Enligt Lehtonen finns inga murar och inga stängsel. Att få vistas där bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan fånge och fängelseledning. Internerna arbetar på en verkstad som hör till anstalten.

– Det fanns inga tecken på att han var på väg att rymma. Vi är helt överraskade, säger Lehtonen.

Juha Valjakkala uppges på sista tiden ha haft ett tiotal permissioner där han varit borta åtminstone en natt.

– De har han skött bra, säger Lehtonen.

TT: Vad säger de andra fångarna?

– Det är polisens sak att förhöra dem.

TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons