Annons
Nyheter

Trio häktades för mordet i Skurup

De tre män som suttit anhållna misstänkta för mordet på en 36-årig man i Folkets park i lördags häktades på onsdagen. Samtliga förnekar brott och en av dem hävdar att han inte ens var på platsen. Det säger hans försvarsadvokat.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2014
Foto: 
Foto: 
27-åringen med sin advokat Mats Molander vid häktesförhandlingen i Ystads tingsrätt.
27-åringen med sin advokat Mats Molander vid häktesförhandlingen i Ystads tingsrätt.Foto: 
Foto: 

Först ut i Ystads tingsrätt var 27-åringen, som också var den första som greps misstänkt för mordet redan under natten till söndagen. Han försökte inte dölja sitt ansikte ens för medieuppbådets fotografer utanför rättssalen, utan satt bara lite hopsjunken i sin stol, klädd i häktets gröna kläder.

När rättens ordförande Lena Peterson gick igenom hur förhandlingen skulle gå till var han samlad och nickade på tilltal.

Annons

Det var i lördags eftermiddag som en 36-årig man blev brutalt ihjälslagen med ett eller flera tillhyggen vid Folkets park i Skurup. Kammaråklagare Magdalena Holmberg yrkade att 27-åringen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet, alternativt grov misshandel och vållande till annans död.

Genom sin försvarsadvokat Mats Molander förklarade mannen att han förnekade brott och motsatte sig häktningen.

Åklagaren åberopade förundersökningssekretess och begärde stängda dörrar under resten av förhandlingen.

Efter 40 minuter öppnades dörrarna och då avkunnade tingsrätten sitt beslut, att häkta 27-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare graden av misstanke. Rätten gav även åklagaren rätt att ålägga den häktade med särskilda restriktioner, för att han från häktet inte ska kunna påverka utredningen.

Rättens beslut ledde inte några synliga reaktioner från den misstänkte mannen, eller någon bland åhörarna.

De två följande häktningarna för mordet följde exakt samma mönster. Både 30-åringen och 28-åringen häktades på sannolika skäl misstänkta för mordet.

Enda skillnaden var att 30-åringen, under hela tiden då allmänheten fick vara inne i rättssalen, satt med häktets gröna tröja uppdragen över ansiktet, helt orörlig, med näven hårt knuten uppe på huvudet.

På samma sätt hukade 28-åringen under en ljusblå filt, och det var först när häktningsbeslutet avkunnades som han lade ner filten och tittade fram.

Förhandlingen lockade bara en handfull närstående och åhörare. Hotbilden hade bedömts som låg och därför användes inte metalldetektorn när allmänheten släpptes in.

Efteråt var 28-åringens försvarsadvokat Johan Sjöström mycket kritisk till tingsrättens beslut.

Annons

– Min klient förnekar brott. Han har inte varit på platsen. Jag tycker att underlaget för häktningsbeslutet är ytterst vagt. Det räcker inte enligt min mening, och jag kommer att diskutera med min klient om vi ska överklaga häktningen.

En som var nöjd med utslaget var polisinspektör Håkan Dahlberg, som var på plats vid tingsrätten.

– Alla tre har blivit häktade misstänkta för mord och det är bra, eftersom det ger oss arbetsro. Vi måste hålla om många förhör som genomfördes på lördagskvällen då allt var lite stressigt. Men vi har bra vittnesmål och ett bra utgångsläge för att bygga en robust utredning. Det var också tursamt att det i lördags var klart väder och en hel del folk i omlopp. Det hade varit värre för oss om det hade ösregnat, varit mörkt och folktomt.

Trion sitter nu häktad i två veckor, men Håkan Dahlberg räknar inte med att mordutredningen är färdig då.

– Nej, inte på långa vägar.

Carl Johan Engvall
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons