Annons
Nyheter

Trelleborgsföretag vann upphovsrättsstrid

Golvtillverkaren Pergo i Trelleborg har vunnit en upphovsrättstvist i Högsta domstolen. Det var 1996 som Välinge Innovation AB lämnade in en stämningsansökan mot Pergo där man hävdade att en viss ritning avseende ett mekaniskt fogsystem, som tagits fram av Välinge, var skyddad av upphovsrätt.
Nyheter • Publicerad 2 april 2004

Dessutom ansåg man att Pergo, genom att ha använt sig av ritningen, gjort intrång på upphovsrätten och därigenom var ersättningsskyldigt. Pergo hävdade att ritningen på grund av sin enkla och helt schematiska beskaffenhet inte ens når upp till de låga krav på så kallad verkshöjd som ställs på ett sådant alster. Tingsrätten delade Pergos uppfattning medan hovrätten i en mellandom behandlade huruvida ritningen är upphovsrättsskyddad och avgjorde i Välinges favör. Pergo överklagade till HD som nu slutgiltigt dömt i Pergos favör.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons