Annons
Nyheter

Trelleborg klättrar på näringslivsrankning

Trelleborgs kommun klättrar ordentligt på rankningen över de svenska kommunernas företagsklimat. Det visar en färsk rapport från Forum för småföretagsforskning (FSF).
Nyheter • Publicerad 29 december 2008

Kommunen klättrar inte mindre än 117 platser – från plats 280 till 163 – på det index som FSF presenterade på måndagen.

– Det är svårt att sätta fingret på vad det är som ligger bakom. Som trelleborgare har vi känslan av att det händer mycket här. Trelleborg är attraktivt både för våra egna invånare och för folk utifrån, säger Ditte Fagerlund, tillförordnad vd på Utvecklingsbolaget – det numera helägda kommunala aktiebolaget i kommunen. Ska man tro Fagerlund var 2007 ett mycket bra år för Söderslättskommunen. Inhemska företag köpte upp mer industrimark och företag med säten i andra delar av landet valde att förlägga sin expansion i Trelleborg. Bland de senare meddelade Kockums Industrier så sent som i går att man överger Malmö till fördel för Trelleborg.

Annons

Tillsammans med utvecklingen av hamnen, nya bostadsområden och en pånyttfödd stadskärna tror Ditte Fagerlund att attityden till Trelleborg förändrats i positiv riktning.

Liksom den rankning som presenteras av intresseorganisationen, Svenskt näringsliv, bygger FSF-index på enkäter av företagsledarnas attityd till kommunen. FSF har frågat 60 000 företag över hela landet. Forskarna har också vägt in de förutsättningar som finns i landets 290 kommuner. Bland förutsättningarna återfinns avståndet till marknaderna, ålderspyramiden i den aktuella kommunen och skattunderlaget. Till skillnad från Trelleborg uppvisar Sjöbo motsatt utveckling på FSF-rankningen. Kommunen har rasat från plats 158 förra året till plats 280 i år. Någon enkel förklaring till kommunens kräftgång i undersökningen är dock svårare att hitta.

– Det är inget vi känner igen från de företag vi har kontakt med här. Men vi slår oss inte till ro med det. Vi tänker självklart ta reda på vad det är för kriterier som gör att vi rasat på rankningen, säger Helén Odéen, kanslichef på Sjöbo kommun.

Av de sju sydligaste skånska kommunerna märks också Skurup som klättrat från plats 96 till plats 52 på ett år. Även Ystad har klättrat från plats 251 till 193. Vellinge är en stabil kommun i sammanhanget och har rört sig måttligt med sina två steg upp. I år placerar sig Vellinge på plats 122. Även Tomelilla ha förbättrat sin placering något och har lagt beslag på plats 234 – att jämföra med placeringen 279 året innan.

Simrishamn har klättrat åtta placering sedan föregående mätning. Österlenkommunen ligger dock med sin plats 280 i bottenskiktet bland de svenska kommunerna när det gäller företagsklimatet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons