Nyheter

Trelleborg Industrial i Sjöbo överklagar miljökrav

Företaget Trelleborg Industrial AVS i Sjöbo anser att länsstyrelsen i ett av sina miljövillkor på ett oacceptabelt sätt binder upp företaget till en enda energileverantör.
Nyheter • Publicerad 15 april 2004

Nu vänder sig företaget till Miljödomstolen i Växjö för att få en ändring av villkoret som ingår i tillståndet enligt miljöbalken. Oenigheten gäller företagets förbrukning av fossila bränslen för uppvärmning av fabriken. Länsstyrelsen menar att företagets hela uppvärmningsbehov ska täckas med fjärrvärme. Företagets egen panncentral får endast användas för värmeförsörjning "i begränsad omfattning", beslutade länsstyrelsen i slutet av februari. Man satte också gränser för utsläppen av kväveoxider och stoft. Redan innan länsstyrelsen tog beslutet framförde företaget i ett yttrande avvikande mening. Man menade att villkoret borde ändras och orden "i begränsad omfattning" tas bort. Företaget vill istället ha en skrivning om att panncentralen endast får användas för värmeförsörjning om fjärrvärmeleveranserna skulle utebli av tekniska skäl eller om avtalet med fjärrvärmeleverantören inte kan förlängas av marknadsmässiga skäl. Företaget vidhåller sin uppfattning i överklagandet till Miljödomstolen och tillägger att man tycker att det är oklart vad länsstyrelsen menar när man talar om att "panncentralen får endast i begränsad omfattning användas för värmeförsörjning". Företaget är alls ingen motståndare till fjärrvärme. Tvärtom förklarar man att man främst ämnar utnyttja fjärrvärmenätet för fabrikens uppvärmning och man har ett avtal om leveranser från Sjöbo Fjärrvärme AB. Men man vill alltså inte bli bunden till en leverantör utan att beakta marknadsmässiga och tekniska aspekter. När det gäller utsläppsgränserna och övriga villkor i länsstyrelsens beslut så accepterar företaget dessa.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.