Annons
Nyheter

Tre ungdomar anhållna för Skurupsrånet

(Uppdaterad) De tre ungdomar, 15, 16 och 19 år gamla, som greps misstänkta för rånet mot Skurups sparbank anhölls vid åttatiden på fredagskvällen. Samtliga kommer från Malmötrakten och är kända av polisen sedan tidigare.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2008
Skurups sparbank rånades klockan 11.26. Bild: Gert Ljungqvist
Skurups sparbank rånades klockan 11.26. Bild: Gert LjungqvistFoto: 

Ett väpnat rån mot Skurups sparbank inträffade vid 11.30-tiden på fredagsförmiddagen. Bankpersonalen hotades med kniv och ett vapen eller vapenliknande föremål.Rånet utfördes av två yngre män. Båda var maskerade med huvor och beväpnade med knivar och troligen ett vapen. Efter rånet sprang de från banken rakt över Stortorget mot Västergatan.

- När det rusade förbi mig över torget tog en av dem av sig huvan, berättar en kvinna som mötte rånarna utanför banken. De var i 20-årsåldern. Strax efter rånet greps tre män 15, 16 och 19 år gamla. De har förhörts under fredagseftermiddagen och anhölls vid åttatiden på kvällen. De sitter nu kvar i förvar hos polisen. Samtliga är hemmahörande i Malmötrakten och är kända av polisen sedan tidigare.

Annons

Calle Persson, informatör på polisens länskommunikationscentral, säger att de tre vid gripandet inte var klädda på det sätt som vittnen uppger att rånarna var. Polisen utesluter inte att de kan ha slängt kläder längs vägen. Vid 20.30-tiden på fredagen var polisen fortfarande förtegen om var de tre männen greps.

Strax före rånet observerades två män som försökte klättra ett plank på baksidan av banken.

Arne Johansson som såg männen säger att de sedan klättrade in på Rutgerskolans skolgård.

Andra personer vittnar om att de två männen som befann sig på gården släpptes av av en bil på Vaktgatan.Ingrid Jönsson satt i sin bil utanför banken när männen kom utspringande.

- Jag släppte av min son som skulle in på banken. Plötsligt var det många som sprang och skrek. De som jag uppfattade som gärningsmän sprang tvärs över torget mot gågatan till.Precis efter rånet fanns uppgifter om att männen stigit in i en bil. Polisen arbetade också med att leta efter bilen.

Patruller i både Malmö, Lund och Ystad sattes in i arbetet. Något som också polisens stationsbefäl i Skurup, Sten Malmqvist, intygade.

Flera vägar spärrades av och fordon kontrollerades. Allt arbete bedrevs från marken då det enligt Mikael Lindh inte fanns någon helikopter att sätta in.

Ett spår som polisen följde upp under fredagen var en person som ringde efter taxi från Statoil strax efter rånet. Mannen ska ha varit stressad och ville till Malmö så fort som möjligt.

Roland Pedro på Taxibolaget blev misstänksam och kontaktade polisen.

- Han uppträdde konstigt och var väldigt stressad.

Annons

Mannen kan finnas med på den film som övervakningskameran vid bensinmacken har.

Polisen ville under fredagskvällen inte säga om taxisamtalet har någon koppling till de tre män som greps.

- Allt som finns på övervakningskameror i närheten är av intresse, säger Calle Persson.

Ingen person skadades fysiskt vid rånet men personal och kunder på banken togs omhand av en krisgrupp.

Sammanlagt befann sig runt 20 personer i lokalen.

Frida Eriksson, Gert Ljungqvist, Matz Jönsson
Frida Eriksson;Gert Ljungqvist;Matz Jönsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons