Annons
Nyheter

Tre män anhållna för hatbrott i Tomelilla

Flera unga män attackerade sent i onsdags kväll tre somaliska flyktingar med stenar och tillmälen och gav sig även på grannar som försökte gripa in. Tre av männen sitter nu anhållna för hatbrott.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2014
Foto: 
Spåren efter attacken är fortfarande tydliga.
Spåren efter attacken är fortfarande tydliga.Foto: Foto: Johan Bentzel

Det var strax före klockan 23 på onsdagskvällen som de unga, våldsamma och, enligt vittnen och polisen, kraftigt berusade männen attackerade de tre somalierna i deras bostad.

- De slog sönder fönster och skrek rasistiska tillmälen, som jag inte tänker återge. Men budskapet var att de skulle försöka ta sig in och misshandla dem, säger Dan Bengtsson, stationschef på Tomelillapolisen.

Annons

Några grannar blandade sig i för att försöka stoppa attacken. Då vändes vreden även mot dem, varpå även andra boende i fastigheten fick sina rutor krossade.

Men grannarna gav sig inte. Några av dem följde efter männen när de lämnade platsen och såg till att polisen kunde gripa åtminstone några av dem.

Även gripandet blev våldsamt. Tre män greps misstänkta för en rad brott: försök till misshandel, hets mot folkgrupp, skadegörelse, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

- Vi rubricerar händelsen som hatbrott, säger Dan Bengtsson.

De tre männen anhölls under torsdagen och begärs, enligt Dan Bengtsson, sannolikt även häktade under de närmaste dagarna, eftersom brottet är så pass allvarligt.

- Vi letar även efter en till. Möjligen fler. Det finns lite olika uppgifter om hur många de var.

För tre år sedan uppmärksammades upprepade attacker mot en annan somalisk kvinna och hennes barn utanför Kastanjeskolan. Många var upprörda då och många är upprörda nu, däribland flera av Tomelillas politiker.

- Det är inte klokt att man ger sig på andra människor, säger Torgny Larsson (S).

Kommunalrådet Magnus Björkman (M) betonar dock att flyktinghatet inte är större i Tomelilla än någon annanstans:

- Det är inte här de främlingsfientliga krafterna har sitt starkaste fäste. Tomelillaborna är öppna och toleranta.

INTERNAL INTERNAL
Johan Bentzel
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons