Annons
Nyheter

Tre hästar döda i ny hästsjukdom

En ny allvarlig hästsjukdom har upptäckts. På två veckor har tre hästar avlidit och den fjärde vårdas på djursjukhus. Förgiftning på betet misstänks vara orsaken.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2014
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: 

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vill uppmärksamma hästägare och veterinärer på den nya sjukdomen som inte tidigare rapporterats i landet.

På en gård mellan Tomelilla och Simrishamn har två hästar blivit sjuka och de andra två hästarna upptäcktes på en gård utanför Lund.

Annons

Inget botemedel

Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA, säger att det inte finns något botemedel.

– Det finns tyvärr inget motgift utan man kan bara ge understödjande behandling såsom dropp och smärtstillande, säger Gittan Gröndahl.

Hon säger att sjukdomen har ett snabbt förlopp och att hästarna får svårt att röra sig med allvarliga symptom som muskelsmärta, skakningar och mörk kaffefärgad urin.

Förgiftningen orsakar akut muskelförfall. Symptomen kan likna andra sjukdomar som tarmvred och klassisk korsförlamning.

– Hästarna blir liggande på sidan och får svårt att andas. Dödligheten är mycket hög.

Lönn

Sjukdomen som kallas atypisk myopati är fortfarande ett mysterium trots att den funnits i ett 20-tal länder sedan 80-talet. Förra året registrerades över 400 fall i Europa.

Men forskningen tyder på ett samband mellan sjuka hästar och förekomsten av tysklönn eller asklönn i hagen.

Teorin är att hästarna får i sig giftet av något de äter och att fyra hästar insjuknat under de senaste två veckorna kan tyda på vissa förutsättningar som finns i naturen just nu, säger Gittan Gröndahl.

Annons

– Samtidigt har naturen i dessa hagar varit densamma under många år.

Hon tycker att det är bra att hästägare känner till symptomen så att man kan kalla veterinär i så tidigt stadium som möjligt, det är också viktigt att man kontaktar SVA vid misstänkta fall av atypisk myopati hos betesgående hästar så att sjukdomsläget i landet kan övervakas.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons