Annons
Nyheter

Tre grammisar till Jenny Wilson

Avicii blev årets artist, men det var Håkan Hellström och Jenny Wilson som kunde lämna Grammisgalan med flest priser - tre vardera.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2014

Och skivbranschen hedrade Sven-Bertil Taube med hederspriset.

Håkan Hellström krönte ett framgångsrikt 2013 med tre Grammisar. Göteborgaren kunde gå upp på scenen och hämta statyetterna för årets låt, textförfattare och rock på den svenska skivbranschens egen prisutdelning på onsdagskvällen.

Annons

Den folkkäre artisten har därmed kammat hem nio Grammisar sedan debuten år 2000.

- Jag inser självklart att ni är trötta på att se mig gå upp här, men jag vill ändå passa på att tacka alla inspiratörer som fick en att börja skriva dikter i 15-16-årsåldern, det är ju det jag gör fortfarande, tack till dem, och tack till er, sade Håkan Hellström efter att ha varit upp på scenen en tredje gång.Tre till Wilson

Inför galan hade Jenny Wilson hela sju nomineringar, flest av alla, och det blev till slut tre priser - dem för årets producent, musikvideo och album.

Albumet "Demand the impossible", som hyllades nästan unisont av kritikerna i höstas, handlar om sångerskans inre kamp mot sin cancersjukdom och yttre strid mot det hon ser som orättvisorna i samhället.

Hon uppskattade producentpriset allra mest.

- Jag har bara en sak att säga: I min vildaste fantasi har jag drömt om att detta skulle ske. Är det något jag är så är det producent, det känns helt rätt att jag står här med den här plaketten, sade hon från scenen.Avicii årets artist

Kvällens finaste pris, det för årets artist gick till Avicii.

Den svenske stjärn-dj:n fanns dock inte på plats för att ta emot priset. Han belönades bland annat för låten "Wake me up", som blivit en internationell superhit, och albumet "True".

Det är Avicii andra Grammis. För två år sedan vann Tim Bergling, som är hans riktiga namn, priset för årets låt, för "Levels".

Årets hederspris gick till Sven-Bertil Taube. Skådespelaren och vissångaren som fyller 80 år i höst, kan också fira att det i år är 60 år sedan han skivdebuterade.

Annons

Sven-Bertil Taube introducerades av First Aid Kit som sjöng "Så skimrande var aldrig havet" innan de avslöjade pristagaren.

- Tackar, tackar. Jag får dela denna heder med skickliga skivbolagsherrar, underbara musiker, strålande tekniker. Tack, alla, sade Sven-Bertil Taube från scenen.

Bland annat pristagare kan nämnas Tomas Ledin, som fick priset för årets folkmusik/visa för sitt album "Höga kusten", där han spelat in musik inspirerad av sin barndoms somrar i Ådalen.

Det är första gången på 23 år folkkäre Tomas Ledin får en Grammis.

Caroline Ferngren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons