Annons
Nyheter

Tre döda i svår busskrock

(Uppdaterad 23.14) Plötsligt svängde personbilen över i fel körfält och frontalkolliderade med en linjebuss. Fredagens svåra olycka utanför Staffanstorp släckte tre liv.
Nyheter • Publicerad 10 april 2009
Tre personer dog efter en frontalkrock mellan en buss och en personbil. Foto: Patrick Persson
Tre personer dog efter en frontalkrock mellan en buss och en personbil. Foto: Patrick PerssonFoto: 

Staffanstorp. - Man hann knappt reagera då man såg bilen, berättar Ann-Louise Ahlgren, som åkte med olycksbussen.

Olyckan inträffade strax efter klockan 14 på långfredagen. Personbilen, som en vuxen man och två barn färdades i, var på väg söderut då den plötsligt kom över i fel körfält och körde rakt in i Skånetrafikens linjebuss 165 på väg mot Lund.

Annons

- Det gick så himla snabbt, berättar Ann-Louise Ahlgren, som såg hela olycksförloppet från sin plats.

- Chauffören hann precis börja bromsa innan det hände.

De höga hastigheter som både personbilen och bussen höll gjorde att den mötande bilen kilades fast under bussens frontparti.

De båda barnen i bilen omkom omedelbart medan föraren förlorade medvetandet. När räddningsledare Nils Persson kom till platsen försökte ett par vittnen hjälpa den skadade med olika livräddande åtgärder.

- Bland annat såg en boende i närheten till att hålla hans luftvägar fria, säger Nils Persson.

Men insatserna var förgäves. På väg in till sjukhus med ambulans avled mannen.

Samtidigt som dödssiffran steg stod flera passagerare kvar på väg 108 i väntan på att få skjuts från olycksplatsen. En av dem var Karolin Håkansson som skulle ta bussen till en fikastund i Lund, men som mörbultad och blodig tvingades stiga av redan efter någon kilometer.

- Jag såg ingenting. Plötsligt bara tvärbromsade föraren, sedan var det som om vi körde in i en vägg, berättar hon invirad i en av räddningstjänstens filtar.

Hennes anhöriga var bara ett telefonsamtal bort och kunde snabbt sluta upp vid hennes sida.

- Vi var i Klågerup när vi fick samtalet från Karolin och såg till att låna en bil, berättar Einar Vading som gjorde systern Sofie Håkansson sällskap.

Annons

Enligt polisens yttre befäl på platsen, Astrid Righult, färdades runt 15 personer i bussen. En man, som satt långt fram, klämdes fast och ådrog sig svåra skador.

Sammanlagt åtta personer fördes till Universitetssjukhuset i Lund för vård.

En polisutredning har inletts med hopp om att få svar om vad som orsakat olyckan. Där kollisionen inträffade är det inte tillåtet att köra om.

- Bilen kommer att tas in för teknisk undersökning, säger Righult.

Som i alla fall med allvarliga olyckor fick alla inblandade i räddningsinsatsen under eftermiddagen och kvällen professionell hjälp att bearbeta händelsen. Anhöriga och busspassagerare kördes till församlingshemmet till Brågarps kyrka, där kommunens krisgrupp tog hand om dem.

Daniel Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons