Annons
Nyheter

Tre av fyra gör fel i deklarationen

Tre av fyra personer gör fel när de redovisar försäljning av bostäder i sina deklarationer. Skatteverket medger att reglerna är krångliga men skyller på regeringen.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2008
Tre av fyra personer gör fel när de redovisar försäljning av bostäder i sina deklarationer. Skatteverket medger att reglerna är krångliga men skyller på regeringen. Bild: Scanpix
Tre av fyra personer gör fel när de redovisar försäljning av bostäder i sina deklarationer. Skatteverket medger att reglerna är krångliga men skyller på regeringen. Bild: ScanpixFoto: 

Så här i deklarationstider är det många som sliter sitt hår. Att sätta rätt siffra i rätt fält är inte helt enkelt och särskilt svårt tycks det vara för dem som har sålt privatbostäder. Bara en av fyra lyckas skicka in rätt uppgifter till Skatteverket, enligt statistik från skatteåret 2006.- Det är ett oerhört krångligt regelverk. Jag har jobbat med de här frågorna i 20 år och tycker själv att det är svårt. Så det är inte konstigt att många gör fel, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund, till TT.Det som flest har problem med är att beräkna avdrag för reparationer. Endast värdehöjande reparationer är giltiga.- Det vore bra med ett system som folk hade lättare att förstå, säger Stenberg.Men det är inte bara bostadsförsäljningar som ställer till det för deklaranterna. 56 procent gör fel när de drar av resor till arbetet och 54 procent lyckas inte skicka in korrekta uppgifter om aktieförsäljningar.- Det är förstås många som gör fel medvetet men mest beror det nog på att regelverket är krångligt, säger Barbro Castenfall, pressansvarig på Skatteverket.TT: Ni tycker alltså att era egna regler är för svåra för folk att begripa?- Ja, men det är inte bara vårt fel. Vi har lämnat förslag till riksdag och regering på hur man skulle kunna förenkla reglerna. Men vi har ju en lagstiftning att följa och den är det inte vi som bestämmer över.När det gäller just försäljning av aktier befarar Skatteverket att extra många kommer att göra fel i år. 2007 hade drygt 20 börsnoterade bolag inlösenprogram, vilket innebär att aktieägarna tvingades sälja tillbaka aktier till bolagen.Hundratusentals aktieägare måste nu redovisa inlösenuppgifterna, vilket inte är enkelt.- Vi har fått många samtal om det här i år och jag måste säga att det är mycket komplicerat. Folk får göra så gott de kan, säger Tomas Hermansson på skatteupplysningen i Linköping.Förra året fick 336 762 personer sina deklarationer ändrade av Skatteverket. Det motsvarade 57 miljarder kronor till deklaranternas nackdel.Deklarationen ska lämnas till Skatteverket senast den 5 maj.

Per Ingvarsson/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons