Annons
Nyheter

Trålgräns i Östersjön kan utvidgas

Idag, onsdag, träffar en arbetsgrupp inom regeringskansliet fiskeri- och miljöorganisationer. På dagordningen står bland annat åtgärder för att rädda torskbeståndet i Östersjön och i Västerhavet.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2003
Trålfiske. Bild: Pressens Bild
Trålfiske. Bild: Pressens BildFoto: 

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion diskuteras bland annat att flytta den generella gränsen för hur nära kusten man ska få tråla och redskap som släpper igenom småfisk. Bakgrunden är att ta fram alternativ till Sveriges tidigare förslag till torskfiskestopp i svenska vatten. Planer som tidigare fått nej av EU.. Enligt Ekot har Fiskeriverket arbetat fram en del förslag på nationella åtgärder som kan få betydelse för torskens fortbestånd. Verket vill att den generella gränsen för trålning ska vara 4 sjömil från strandzonen längs hela kusten. Idag är trålgränsen 1-2 sjömil på Västkusten och 4 sjömil i Östersjön, men i båda havsområdena finns gott om undantag: längs 75 till 80 procent av Sveriges kust får man tråla närmare strandzonen. Ungefär 12-13 procent av fisket sker i dag innanför 4-milsgränsen. Det viktigaste med dessa kustområden är att de är värdefulla lek- och uppehållsområden för ungfisk. Enligt Fiskeriverket ödelägger trålarna, som släpar i botten, ofta koraller och svampdjur, förstör hålor och rör om sediment. Därför, menar man, skulle en utflyttad och strängt tillämpad trålningsgräns kunna få stor betydelse för torskens överlevnad. Andra förslag som nu diskuteras i regeringens arbetsgrupp kräver stöd också från andra länder. Ett är att det fredade lekområdet vid Bornholmsdjupet ska utvidgas och omfatta en större areal. Också det skulle främja torskens möjligheter att leka och föröka sig. Dessutom finns också det gamla förslaget om att få igenom krav på selektiva redskap som släpper igenom småtorsken. Det gäller då framför allt den så kallade Bacoma-trålen med fyrkantiga maskor som inte snörper åt utan ger möjlighet för liten torsk att slinka ut, men dessa åtgärder kräver samtycke av Danmark, Finland och Tyskland som enligt gamla avtal har rätt att fiska i en del svenska vatten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons