Annons
Nyheter

Torskfisket i Östersjön ska minskas

Nyheter • Publicerad 25 juli 2006

EU-kommissionen vill minska torskfisket i Östersjön med tio procent per år, tills bestånden har återhämtat sig. På måndagen antogs ett förslag om en flerårig plan för fisket.

"Den här planen är helt i linje med vår satsning på att på lång sikt åter få upp fiskbestånden till nivåer som ger stabila fångster år efter år och möjliggör fortsatt yrkesfiske", sade Joe Borg, kommissionär med ansvar för fiske och havsfrågor, i ett pressmeddelande.

Annons

Östersjön har två olika torskbestånd. Enligt kommissionen är beståndet i östra Östersjön så överfiskat att det riskerar att försvinna. I västra delen av Östersjön ser det något bättre ut, men det fiskas fortfarande så intensivt att fångsterna blir mindre och mindre på lång sikt.

Därför vill EU-kommissionen minska de tillåtna fångstnivåerna. I oktober ska EU:s ministerråd besluta om fångstmängderna inom unionen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons