Annons
Nyheter

Topphemligt projekt förbereder alunbrytning på Österlen

Ett topphemligt möte har hållits på Österlen om att bryta alunskiffer i Skåne. Enligt ett prospekt skulle skiffret kunna ge stora mängder energi.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2007

Fredagen 19 januari samlades en inre krets för att diskutera projektet, som kallas "Hanserik", på Gärsnäs Slott en och en halv mil väster om Simrishamn. Bakom idén att bryta alunskiffer står bland annat slottsägarna Bettina Persson och Erik Söndergaard. Inbjudna som gäster var en handfull personer i trakten som gemensamt äger ett vindkraftsbolag. Under stort hemlighetsmakeri erbjöds de att delta i projektet.

Allehanda har läst ett PM från mötet. Promemorian inleds med ett lojalitetsavtal där de församlade förbinder sig att inte yppa något om projektet på tre års tid. I så fall kan de bli skadeståndsskyldiga.

Annons

Därefter beskrivs förekomsten av alunskiffer i Skåne, som varit allmänt känt i hundratals år. Däremot har ingen intresserat sig för skiffret sedan 1970-talet, eftersom det ansetts olönsamt att bearbeta det.

På många andra håll i världen används det däremot som en viktig energikälla, bland annat i Estland, Tyskland, Brasilien, Australien, USA och Canada.

Initiativtagarna till projektet i Skåne säger sig ha hittat områden i Skåne där man kan utvinna stora mängder energi ur alunskiffer på grund av skiffrets brännvärde. Det handlar även om värdefulla mineraler och om att kunna utvinna råolja från skiffret.

Erik Söndergaard på Gärsnäs slott bekräftar för Allehanda att mötet den 19 januari har ägt rum.

Var de inbjudna gästerna intresserade?

- Detta är på en nivå där en tanke kastats ut och ingen vet något.

Men ni har haft mötet?

- Ja vi hade ett möte om olika ting och där presenterade vi bland annat det här.

Var kommer idén ifrån?

- På den här nivån vill vi inte riktigt prata om det, det finns inget konkret att prata om.

Annons

Men det låter ju ganska konkret när ni berättar att Bettina ska vara vd och hur mycket optioner ni ska ha i bolaget.

- Jo.

Men du tycker inte det?

- Inte på det sättet. Det papper du har fått... det är ju inte ett papper du skulle ha haft.

Det står här att ni ansökt om undersökningskoncession. Jag har varit i kontakt med Bergstaten och det har inte kommit in någon ansökan om undersökningskoncession.

- Det står att det är en process där vi är på väg att göra det.

Handlar det om Österlen som ni skulle utvinna alunskiffer från, om det här skulle bli verklighet?

- Det här är på en nivå där det inte finns något konkret att prata om. Det är en idé som kastats på bordet och presenterats för någon som jag inte tror är intresserad.

Du tror inte det?

- Nej. Och så dör det hela igen.

Annons

Det finns ju väldigt stora naturvärden i sydöstra Skåne, hur skulle den här alunskifferbrytningen gå att kombinera med naturvärdena?

- Du har fått ett papper, där det är på en nivå som ett utkast eller en idé. Ska du göra historien är det om ett år, då kanske det finns något konkret, eller så är det hela begravt igen.

Det är stora pengar som ni tror skulle finnas i detta?

- Det är klart att det ligger stora pengar i detta.

Enligt det PM som Allehanda har läst ska de inbjudna gästerna senast 14 dagar efter mötet bestämma om de vill gå in i projektet med ett visst kapital. Det handlar inte om pengar för att finansiera utvinningen av alunskiffer, utan om att utveckla projektidén och sedan sälja den till ett storföretag med de rätta kunskaperna.

Initiativtagarnas idé är att de lokala personerna bakom vindkraftsbolaget ska skapa ett utvecklingsbolag, "Österlens energipark", där olika energiformer ska presenteras och skolklasser kunna komma på besök. Energiparken ska ge projektgruppen goodwill och möjlighet att i lugn och ro jobba med den egentliga och stora saken, alunskiffret. I promemorian står det rakt ut: "Utåt sett är ändamålet i första omgången att arbeta på etableringen av "Österlens Energipark" /.../, men internt är ändamålet utvecklingen av energiprojektet och göra detta klart till försäljning till en stor developer./.../ På en senare tidpunkt skall lokala myndigheter bearbetas, det vill säga när vi är klara att offentliggöra fynden av energiresurserna."

Vidare avhandlas på vilket sätt initiativpersonerna ska vara knutna till och ha optioner i utvecklingsbolaget.

Initiativtagarna uppskattar att det inte behövs mer än ett år innan man kan sälja projektet till en stor operatör. Utgångspunkten är att råolja och energi blivit så dyrt att utvinning av alunskiffer skulle löna sig.

Anna Maria Erling

0411-55 78 46

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons