Annons
Nyheter

Tonårstjejer sexutnyttjade efter kontakt på nätet

Under flera månader har en grupp unga tjejer, 13 till 15 år gamla, låtit sig plockas upp i Trelleborg för att köras till Malmö - där de drogats och utnyttjats sexuellt. Minst ett fall har polisanmälts, men utredningen lades ned i brist på bevis.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2003

Uppgifterna kommer från Trelleborgs ungdomsenhet, där man agerat på signaler dels från en skolkurator i Trelleborg, dels en grupp nattvandrande mammor. Enligt dessa ska en grupp om fem till tio unga skoltjejer ha fått kontakt med män via internet och TV 3:s hemsida "Harem". Tjejerna har lockats att möta män i bil vid Trelleborgs Stortorg. Därefter har de blivit körda till lägenheter i Malmötrakten. Där har de bjudits på alkohol, hasch och andra droger, och sedan utnyttjats på olika sätt. Saken har rullats upp när mycket unga flickor kommit till skolsköterskan på måndagsmorgonen och velat ha graviditetstester utförda. Minst ett par våldtäkter har skett, det är chefen för socialens ungdomsenhet Lisbeth Gisselqvist säker på: - Särskilt en tjej har råkat väldigt illa ut, och det fallet är polisanmält. Men utredningen lades ner för att hon ansågs ha själv stigit in i lägenheten. - Det innebär alltså att i princip vem som helst som stiger in i en lägenhet ska vara beredd på att bli våldtagen, kommenterar en upprörd Lisbeth Gisselqvist. - Vi försöker från vår sida stödja den här flickans mamma, så att hon ska överklaga. Det är fel att säga att de inblandade tjejerna har prostituerat sig, tycker Gisselqvist. Hur de har lockats till mötesplatserna vet hon inte, men anser att flickorna självklart är offer för ett spel som kanske till en början tett sig spännande. - De har suttit mycket på nätet och hängt, och kommit i kontakt med de här männen. Trafiken ska ha pågått på helgerna, åtminstone sedan i november. Under december månad engagerade sig kommunens fritidsledare och även räddningstjänstens ambulanser för att störa verksamheten. Den vanliga upplockningsplatsen på Stortorget besöktes så ofta det fanns tillfälle. - Då lugnade det sig en smula, berättar Lisbeth Gisselqvist. Men antagligen hittade de väl nya platser att plocka upp flickorna på. Lisbeth Gisselqvist ser en allmän tendens från rättsvårdande myndigheter att misstänkliggöra flickor som anmält övergrepp: - Tjejer blir illa utsatta av gubbarna i rätten, tycker hon. Blir det rättegång blir det förhör där de tvingas svara på intima frågor om sitt sexliv, vilket däremot de misstänkta killarna slipper. Vi har ju sett ett fall här i Trelleborg också, där rätten frikände ett par killar som stod anklagade för att ha våldtagit en ung tjej. - Det här är fruktansvärt förnedrande, tycker Lisbeth Gisselqvist. Och lite pinsamt också, att det kan hända här i Trelleborg. Att vi inte har ett bättre skyddsnät.

Thomas Dahlgren thomas.dahlgren@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons