Nyheter

Tonårsflicka såldes för hundralapp

Utredningen växer i den kopplerihärva i Malmö där en 14-årig flicka psykisk funktionsnedsättning misstänks ha sålts till flera män och även våldtagits. Männen utnyttjade flickans utsatta situation, anser åklagaren.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2010

– Hon har ett beteende som gör att hon inte är rädd om sig själv och det hänger ihop med hennes utveckling, sade kammaråklagare Ulrika Rogland på en presskonferens hos Malmöpolisen på onsdagen.

Flickan beskrivs vara på en nioårings nivå. Utnyttjandet av henne ska ha skett från mitten av mars till mitten av april, när hon var på rymmen från sin fosterhemsplacering. Hon ska då hamnat i sällskap där hon sålts, köpts, utnyttjats sexuellt och våldtagits av olika män vid 20 till 30 tillfällen, ofta även påverkad av alkohol eller cannabis. Flickan såldes mellan männen för allt mellan en hundralapp och 400 kronor.

– Själv har hon fått i princip ingenting, säger Ulrika Rogland.

Flera män häktade

Sammanlagt är nu sju män häktade, en är anhållen och ytterligare fyra anhållna i sin frånvaro. Tre av männen misstänks för grovt koppleri, en av dem för medhjälp till det brottet, och fem för våldtäkt mot barn. En av våldtäkterna betecknas av åklagaren som grov.

– Det handlar i det fallet om flera tillfällen under en kort tid. Flickan togs då från en offentlig toalett och vidare till en klubblokal, säger Ulrika Rogland.

En 18-årig kvinna som tidigare varit misstänkt för koppleribrott i samma härva är nu avförd från utredningen.

– Hon är inte längre misstänkt för brott, säger Rogland.

Tidigast september

Eftersom flera personer och uppgifter fortfarande tillkommer tror hon inte att åtalet blir klart förrän tidigast i början av september.

Någon huvudman i härvan har inte kunnat pekas ut och samtliga män, den yngste blott 16 år, den äldste 51 år, nekar till anklagelserna.

– Min klient nekar till de anklagelser som riktas mot honom. Han har inget med koppleribrottet att göra, säger advokat Jan-Anders Hybelius, som företräder en 18-årig man, som är häktad sedan en månad tillbaka.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.