Annons
Nyheter

Tom Prahl på nostalgitripp

Minnena trängde sig på när Tom Prahl i söndags var tillbaka i sitt barndomshem och berättade om sina 40 år som fotbollstränare.
– Jag bodde här tills jag var fyra år, berättar han.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2014
Barndomsminnen. Tom Prahl pratar gamla tider med bröderna Ingvar och Lennart Andersson. ”Det är lite speciellt att komma hit. Vi är i det gamla svinstallet”, berättar Tom Prahl.
Barndomsminnen. Tom Prahl pratar gamla tider med bröderna Ingvar och Lennart Andersson. ”Det är lite speciellt att komma hit. Vi är i det gamla svinstallet”, berättar Tom Prahl.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Gården i Tjustorp strax söder om Smedstorp brukades en gång i tiden av hans morföräldrar Mauritz och Olga Mårtensson. I dag står det Gyllengården på skylten till det som förvandlats till galleri, kafé, butik och bed and breakfast.

– Det är fantastiskt roligt att gården fått leva vidare på det här sättet. Många gårdar på Österlen har fått förfalla, säger Tom Prahl.

Annons

– Allt är så förändrat, men känner inte igen sig riktigt.

Många goda minnen

Han bodde de första åren på gården, men var ofta där även senare när han som barn bodde med sina föräldrar i Lunnarp och Onslunda.

– Här har jag många goda minnen. Här har jag hjälpt till att gallra och ta upp betor, säger Tom Prahl.

– Utsikten över slätten finns fortfarande.

Gyllengårdens ägare Ann-Mari och Hans Wåhlander tog kontakt med honom för att de var intresserade av gamla bilder.

– Jag och min mor körde hit. Min mor hade varit här och hälsat på dem tidigare, säger Tom Prahl.

Kontakten ledde till att han i söndags var där för att hålla föredrag. Många bekanta ansikten dök upp bland de 50-tal åhörare som slog sig ner i det som en gång var gårdens svinstall.

– Här är släktingar, gamla kompisar och gamla adepter till mig, säger Tom Prahl.

Bröderna Ingvar och Lennart Andersson från Smedstorp var två av dem.

Annons

– Vi spelade ihop i Tomelilla. Jag tyckte att det lät intressant att lyssna på en gammal lagkamrat, säger Ingvar Andersson.

Tränarkarriär

Tom Prahl bjöd på några bilder från barndomsgården innan han tog med åhörarna på en resa genom sin långa och framgångs- rika tränarkarriär med början i Onslunda 1971 och slut i Trelleborg 40 år senare. Bara ett erbjudande från utlandet skulle få 65-åringen som nu bor i Höllviken att fundera på att bli fotbollstränare igen.

– Jag vill inte flytta mer. Det ska vara något mycket speciellt om jag ska nappa på det, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Per Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons