Annons
Nyheter

Tito Beltrans utfall inget för JK

Operasångaren Tito Beltran behöver inte frukta en rättegång om brott mot yttrandefriheten för att han kallat svenskar för rasister. Det har JK bestämt.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2008

Justitiekanslern (JK) fick nämligen i egenskap av den ende åklagare i fall som handlar om yttrandefrihetsgrundlagen en fråga från Södertörns åklagarkammare om huruvida en förundersökning skulle inledas om misstänkt hets mot folkgrupp.

Åklagarna hade noterat vad Tito Beltran sagt på Aftonbladets och Expressens nätupplagor. Där deklarerade sångaren att han skulle bränna sitt svenska pass, att svenskarna är de mest rasistiska som finns och att han blir äcklad av att äta svensk mat.

JK skriver i sitt beslut att han redan tidigare konstaterat att hets mot folkgrupp inte kan komma i fråga när någon ger sig på svenskar, därför att lagstiftarnas syfte varit att "försäkra minoritetsgrupper av skilda sammansättningar och bekännare av olika trosuppfattningar ett rättsskydd".

(TT)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons