Annons
Nyheter

Tiotusentals försöker hitta barnporr

Det filter som ska hindra pedofiler från att porrsurfa har gett resultat. Varje dygn stoppas 20 000-30 000 försök av svenskar att komma in på barnporrsidor på internet.
Nyheter • Publicerad 25 november 2005

Polisen uppskattar att 80-90 procent av barnporrsajterna stoppas med hjälp av filtret, skriver Svenska Dagbladet.

Satsningen på blockering av barnporrsajter inleddes i april i år av Rikskriminalpolisen, organisationen Ecpat och flera internetleverantörer.

Annons

Runt 1 100 olagliga hemsidor finns på polisens spärrlista. Den besökare som försöker surfa in möts av en stoppsida som hindrar personen att gå vidare.

Antalet försök brukar vara som högst på helgerna.

- Eftersom vi inte haft filter förut hade vi ingen kunskap om hur många personer som söker sådana här sidor. Det är intressant att ett större antal uppenbarligen försöker göra det, säger Annethe Ahlenius vid Rikskriminalpolisens barnpornografigrupp, till SvD.

Statistiken på 20 000-30 000 blockeringar visar antalet försök. Det kan vara samma person som ligger bakom flera blockeringar. Där ingår även andra som omedvetet hamnar på en barnporrsida. Oavsett är siffrorna "groteska", säger Ecpats generalsekreterare Helena Karlén till SvD.

- Det är anmärkningsvärt och chockerande att så många människor i vårt land har ett intresse av att titta på när barn våldförs och i vissa fall även torteras. (TT).

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons