Annons
Nyheter

Tiotal sexköpare åtalas i bordellhärva

De som nekar går fria, de som erkänner straffas. Så ser det ut att gå för de runt 60 män som misstänks för sexköp i en bordellhärva i Malmö. Bara ett tiotal av männen ställs inför rätta. Dessutom åtalas tre kvinnor för koppleri.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2006

Kammaråklagare Mats Svensson har skickat det färdiga utredningsprotokollet till de misstänkta och räknar med åtal tidigast i slutet av augusti. Många av de kunder som erkänt klarar sig undan med strafföreläggande och böter och slipper därmed rättegång. Men Svensson behöver några kunder som vittnen mot kvinnorna och väljer därför att åtala i deras fall. Exakt hur många sexköpare som blir åtalade är ännu inte klart, men enligt Kvällsposten är det cirka tio. – Eftersom kvinnorna förnekar brott så måste jag ju ha köpare som säger att de köpt sexuella tjänster och till exempel att en av kvinnorna tagit upp beställning på en tjänst som en annan kvinna ska utföra, säger Mats Svensson till TT.

Åtalet mot kvinnorna gäller just att de ska ha förmedlat sexköpare till varandra.

Annons

Verksamheten i bordellen i ett solarium i Malmö kunde stoppas i början av 2005, men enligt Mats Svensson har den pågått i flera år och stört grannarna i området. Det var efter spaning och telefonavlyssning som polisen slog till. Under den långa utredningen har ett 60-tal män som besökt lokalerna blivit hörda och i många fall konfronterats med inspelningar av de samtal de ringt för att beställa tjänster. I de fall där samtalen tveklöst handlar om sextjänster har männen, enligt Svensson, oftast funnit för gott att erkänna. I den kretsen finns en skånsk domare som skrev på ett strafföreläggande och därefter blev avskedad.

Men åtskilliga av samtalen är mer tvetydiga. Enligt Mats Svensson duger de inte som bevis, med tanke på att det faktiskt också förekom annan verksamhet i lokalerna. Bland männen kan det finnas helt vanliga solariekunder, menar han.

De åtalade sexköparna riskerar dagsböter. Mats Svensson vill inte nu ta ställning till om han ska yrka fängelsestraff för kvinnorna. Den avskedade domaren har stämt staten för att få tillbaka sitt jobb. Huvudförhandling i det målet blir det tidigast i höst. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons