Annons
Nyheter

Tingsrätten i Hässleholm läggs ner

Som väntat föreslås Hässleholms tingsrätt läggas ner och slås samman med Kristianstads tingsrätt. Det framkom när Domstolsverket igår lämnade sitt förslag till en ny tingsrättsorganisation i Skåne till regeringen.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2004

I korthet innebär förslaget att Hässleholms och Trelleborgs tingsrätter läggs samman med andra domstolar samt att kansliet i Landskrona dras in. Domstolsverkets preliminära bedömning är att den nya organisationen ska genomföras till den 1 januari 2006. "En sammanläggning av flera tingsrätter får naturligtvis betydande konsekvenser för domstolarnas personal. I Domstolsverket finns väl etablerade processer för att hantera dessa konsekvenser då liknande sammanläggningar genomförts tidigare på andra domstolar", skriver Domstolsverket i sitt pressmeddelande. Bakgrunden till förslaget är behovet av en långsiktigt hållbar och effektiv organisation. Domstolsverket vill att domstolarna ska klara normal frånvaro utan att detta påverkar den dagliga verksamheten, få en mer effektiv beredningsorganisation, öka möjligheterna till specialisering vid domstolarna, förbättra den geografiska samordningen mellan rättsväsendets myndigheter samt uppnå ekonomiska fördelar som en effektivare organisation kan ge. Förslaget innebär också att Hörby kommun hamnar under Kristianstads tingsrätt, i stället för Lunds, och att Perstorps kommun också ingår i Kristianstads tingsrätt. Text: Marcus Haraldsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons