Annons
Nyheter

Telia varslar 1 200 i Sverige

Telia Sonera varslar 1 200 anställda i Sverige om uppsägning. Enligt kommunikationsdirektör Cecilia Edström berörs cirka 1 000 av 5 700 anställda inom den svenska bredbandsverksamheten.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2009
Telia Sonera varslade på måndagen 1200 anställda i Sverige enligt ett pressmeddelande från företaget. Bild Telia Soneras huvudkontor på Stureplan i Stockholm. Bild: Scanpix
Telia Sonera varslade på måndagen 1200 anställda i Sverige enligt ett pressmeddelande från företaget. Bild Telia Soneras huvudkontor på Stureplan i Stockholm. Bild: ScanpixFoto: 

Var i landet flest kommer att drabbas kan hon inte säga innan förhandlingarna har kommit i gång.

- Nej, det kan jag inte göra, men varslet berör hela Sverige, säger hon till TT.

Annons

Inte heller fördelningen arbetare och tjänstemän vill hon säga någonting om i dagsläget.

Varslet är en del av besparingsprogrammet som omfattar 2 900 personer i Sverige och Finland och som presenterades för ett år sedan. Det kommer därför inte som någon överraskning för fackklubbarna vid företaget.

- Men vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli ett så stort varsel och kan inte se någon relevans i den här siffran, säger Berith Westman, ordförande för tjänstemannafacket Unionen Tele vid Telia Sonera.

Westman har svårt att se hur verksamheten ska kunna bedrivas på ett affärsmässigt sätt efter en så stor personalneddragning.

Elof Isaksson, Sekos ordförande för koncernfacket i Telia, är inte lika skarp i sin kritik av hanteringen, men inte heller han förstår hur företaget ska kunna bedriva sin verksamhet efter en så stor personalnedskärning.

- I övrigt vet vi inte så mycket mer just nu utan måste in i detaljförhandlingar. Men jag hoppas att vi ska kunna konstatera att det här varslet var väl tilltaget, säger han till TT.

Fram till och med tredje kvartalet 2008 hade omkring 1 300 anställda i Sverige och Finland lämnat företaget som en del av det sparprogram som presenterades i februari förra året.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons