Nyheter

Tattoo i Ystad börjar ta form

Ystad International Military Tattoo börjar ta form. Arrangören räknar denna sommar med en publik på 20 000 personer från Sverige, Danmark och Tyskland. 12 000 förköpsbiljetter har redan sålts, tio internationella musikkårer är bokade och ett speciellt tattoo-tåg sätts in mellan Malmö och Ystad.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2003

Trots att Ystads tredje Tattoo hålls först i mitten av augusti jobbar arrangören nu för högtryck. Till sin hjälp när det gäller goda råd från bland annat Edingburgh Tattoo och som gästdirigent har man ett riktigt ess i detta sammanhang, nämligen Barrie Mills, musikansvarig och dirigent för Royal Marines Plymouth i södra England: "Ystad är på god väg att skapa sig en egen musikprofil i Europa. Omgivningen här är suverän och tanken att blanda musikstilar från kårernas hemländer är mycket bra, anser Barrie Mills. Efter 34 år som dirigent och framträdanden i hela världen avslutar han sin karriär som gästdirigent i Ystad. "Det är ju inte direkt ''ring så spelar vi'' som gäller vid bokningen av de internationella musikkårerna. De är ofta hårt engagerade och jag har arbetat i två år i två är med att försöka få de allra bästa till Ystad, säger projektledaren Håkan Blixt. Följande kårer har nu tackat ja: Arméns musikkår, Sverige, The Band of The Light Division, England, Försvarsmaktens Värnpliktsmusikkår, Finland, H.M. Kongens Gardes Musikk &Drillkontigent, Norge, The Edinburgh Pipes, Drums & Bugles, Skottland, Garbis Sargybos Orkestras, Litauern, Wehrbereichsmusikkorps III, Erfurt, Tyskland, Hemvärnets musikkår, Ystad, Sverige Hemvärnets musikkårer, Sverige och Ungdomsmusikkåren Bad Kissingen, Tyskland. Nytt för i år blir att musikintresserade från Malmö kan åka ett speciellt tattoo-tåg för att se föreställningen i Ystad som ordnas på lördagen den 16 augusti. I samband med årets evenemang finns på regementsområdet också ett restaurangtält som ordnar tyroleraftnar samt olika slags utställningar. Varje föreställning som Ystads International Military Tattoo hittills ordnat har inneburit fullsatta läktare.1999 sågs de två föreställningarna av 10 000 personer, tre föreställningar 2001 lockade 15 000 personer och i år räknar styrelsen för Frivilliga Hemvärnskåren i Ystad med en publik på 20 000 personer. "Visionen är en hel vecka i musikens tecken och vi är snart där. Denna sommar blir det fyra föreställningar. Ytterligare en eller två föreställningar så har vi nått gränsen för vad vi orkar med, säger Håkan Blixt. Han får medhåll av kollegan Yvonne Frank Månsson om att ett tattoo av detta slag lockar en publik i alla åldrar: "Som exempel kan nämnas att jag i går fick ett telefonsamtal från en mamma som undrade om hon kunde ta sin fyraårig son med sig. Enligt henne så älskar sonen denna typ av musik och jag sade att han är välkommen till sommarens föreställningar...

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.