Annons
Nyheter

Täta kontakter i färjemedling

Medlarna i den hotande färjekonfliken har intensiva kontakter med fack och arbetsgivare för att kunna avvärja nästa veckas strejk. Men ännu är inget medlarbud i sikte.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2004

Fackförbundet Seko varslade i fredags i förra veckan om en strejk som bland annat hotar Gotlandstrafiken från torsdag nästa vecka. Redan på måndagen träffade både Seko och Sjöfartens arbetsgivarförbund de nyutsedda medlarna Claes Stråth och Gunnar A Karlsson. Sedan dess har kontakterna varit omfattande. De båda parterna har flera gånger under måndagen och tisdagen haft möten med medlarna och diskussionerna fortsatte under onsdagen. Syftet med samtalen är än så länge att ge medlarna bättre koll på knäckfrågorna i konflikten. - Vi håller på med en process med medlarna. Hittills har vi träffat dem fyra gånger. De träffar ömsom oss och ömsom Seko och de försöker skapa sig en bild av hur förhandlingen såg ut när den strandade, säger Peter Jeppsson, vd för Transportgruppen där Sjöfartens arbetsgivareförbund ingår. Ännu har medlarna inte antytt att något bud är på väg till parterna. Det innebär att sannolikheten minskar för att konflikten ska kunna få en lösning under den här veckan. Men Jeppsson kommer att vara beredd på nya samtal även under de kommande helgdagarna. - När en sådan här situation bryter ut sover man med stövlarna på. Då är man beredd dygnet runt, säger Jeppsson som dock inte vågar gissa om det kommer ett bud före helgen. Men Sekos ordförande Janne Rudén befarar att medlarbudet dröjer till början av nästa vecka, trots de täta kontakterna. - Det verkar troligt, det har inte rört sig någonting ännu säger Rudén . Sekos varsel om strejk och övertidsblockad gäller närmare 500 sjömän. Konflikten inleds den 27 maj om inget avtal nås innan dess. De strejkvarslade färjorna är HSC Gotlandia på sträckan Nynäshamn-Visby, M/S Huckleberry Finn på sträckan Trelleborg-Rostock samt M/S Stena Jutlandica på linjen Fredrikshamn-Göteborg. Dessutom har Seko strejkvarslat sina medlemmar på fem lastfartyg som kör för Wallenius Marine samt Gorthon Lines fartyg M/S Obbola.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons