Nyheter

Tågstrejk slår hårdast mot Skåne

Om lokförarstrejken mot SJ bryter ut på lördag kommer regionaltrafiken i Sydsverige och Skåne att drabbas värst. Upp till var fjärde tågavgång blir inställd.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2003
Bryter tågstrejken ut kommer förbindelserna med Pågatågen att drabbas hårt. Arkivbild: Jan-Olle Persson
Bryter tågstrejken ut kommer förbindelserna med Pågatågen att drabbas hårt. Arkivbild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Och ännu fler kan det bli för Skånetrafikens tåg och regionaltågen, där även tågen över Öresundsbron är drabbas. Tågtrafiken i Mälardalen samt Uppsalapendeln berörs mindre, med som mest 20 inställda tåg på lördagen. Ett fåtal avgångar är även inställda på linjerna Malmö-Stockholm, Göteborg/Borås-Stockholm och Dalarna-Stockholm. Kommer inte parterna överens bryter strejken ut redan nu på lördag. Om strejken bryter ut berörs trafiken följande datum: 1,2, 9, 16,23 och 30 november, 7, 14, 21, 23-28 och 31 december samt 1, 4, 6 och 11 januari. SJ kommer inte att sätta in någon ersättningstrafik. De resenärer som bokat biljett till en inställd tågresa kan antingen boka om till en annan avgång i mån av plats, eller avboka resan med full ersättning från SJ. Av SJ:s 1 000 lokförare är runt 200 medlemmar hos Svensk Lokförarförening (SLFF) som är det fackförbund som utlyser strejken om deras krav på att få teckna kollektivavtal inte tillgodoses. Av de 200 medlemmarna i SLFF berörs cirka 90 lokförare i Skåne och 20 i Stockholm av strejken. För övriga medlemmar gäller övertidsblockad, som kan innebära vissa oväntade störningar. Övertidsblockaden gäller samtliga dagar mellan den 1 november och den 11 januari.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.