Annons
Nyheter

Tågstopp över hela Skåne

Under hela kvällen är det tågstopp över hela Skåne. Bussar ersatte tågtrafiken, men inte efter klockan 21. Regionbussarna ska gå, fast med förseningar att vänta.
Nyheter • Publicerad 6 december 2013

Vid lunchtid på fredagen började flera av de skånska tågen gå igen. Men efter cirka en timme var det tågstopp igen efter att en kontaktledning rivits ner.

Trafikverket meddelade att uppröjningsarbetet kring tågspåren mellan Kristianstad och Malmö och mellan Malmö och Helsingborg var klara från klockan 12.

Annons

Första tåget från Kristianstad till Malmö gick 12.24 och på andra hållet gick det 12.30. Men det var inte länge trafiken var igång.

– Det är tydligen ett tåg som rivit ner kontaktledningen. Några tåg hann passera innan den revs ner, säger Monica Näslund på Trafikverkets presstjänst.

Men ovädret ställde till det i röjningsarbetet.

– Det blåser för mycket för att laga det som gått sönder, säger Ulrika Mebius, pressansvarig på Skånetrafiken.

Bussar ersatte tågtrafiken, men även det ställde till det för Skånetrafiken, då det var svårt att få tag på ersättningsbussar.

– Det är omöjligt att ersätta tågen med bussar. Ett tåg tar 600 passagerare och en buss tar 60. Och så många bussar och förare finns inte, säger Ulrika Mebius.

Cirka 50-75 bussar var ute och körde. Trafikverket prioriterade de stora banorna, det vill säga Södra Stambanan och Västkustbanan. Först på lördagsmorgonen räknar man med att tågen återigen rullar.

Många resenärer fick alltså vänta innan bussen kom.

– Jag hoppas att folk har förståelse för att det är vädrets makter och inget som vi rådet över. Mitt tips till alla resenärer är att ha på sig mycket kläder och ha tålamod, säger Ulrika Mebius.

Efter klockan 21 går inga ersättningsbussar.

Annons

– Alla chaufförer har kört den tid de får köra, säger Ulrika Mebius.

Regionbussarna går som vanligt, med lite förseningar. Och stadsbussarna flyter på som vanligt.

Mikael Hallqvist
Taner Caliskan, Mikael Hallqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons