Annons
Nyheter

Tågbyte på bråkig Skånebana

Nyheter • Publicerad 1 februari 2006

Ett Pågatåg ersätter från och med fredag SJ:s ordinarie lokdragna kvällståg utmed Skånebanan mellan Hässleholm och Helsingborg. Det är ett försök att göra resorna lugnare och tryggare.

Bakgrunden är två överfall på tågvärdar utmed sträckan. I december misshandlades en kvinnlig tågvärd på stationen i Åstorp nordöst om Helsingborg. I lördags överfölls och hotades en tågvärd av en knivbeväpnad man vid Påarp.

Annons

Efter händelsen i Åstorp beslutade SJ att låta kvällstågen köra förbi stationerna i Perstorp och Påarp utan att stanna. Beslutet väckte ett ramaskri hos de berörda kommunerna, och i januari återgick SJ till de normala tågstoppen men med väktare ombord på tågen helgkvällar.

Beslutet att byta till Pågatåg fattades på onsdagen under ett möte mellan SJ och Skånetrafiken.

– Det ger vår personal bättre överblick över resenärerna och direkt kontakt med lokföraren, säger Magnus Andersson, regionansvarig på SJ Trafikavtal.

TT: Det är alltså inte längre någon risk att ni kör förbi stationer?

– Jag vill inte tro att det ska bli nödvändigt. Men det är alls inte otroligt om bekymren med våld och bus kvarstår. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons