Annons
Nyheter

Tåg krockade med grävskopa

Ett Öresundståg kolliderade på onsdagsförmiddagen med en grävskopa i Örtofta. Tåget var på väg till Hässleholm och Kristianstad för att därefter fortsätta mot Kalmar. Under dagen råder tågförseningar.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2008

Olyckan inträffade vid 10.30-tiden.

- Det pågår plattformsarbete vid stationen i Örtofta och tåget körde på en grävskopa. Men ingen person skadades, säger Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius.

Annons

Grävskopan uppges ha stått vid sidan av spåret och träffade därför sidan av tåget när det körde förbi. Både tåget och grävskopan skadades och det hamnade metallbitar på spåren. Tågföraren fick bromsa in tåget som körde 160 kilometer i timmen, men först efter ungefär en kilometer stod tåget stilla.

Efter kollisionen blev det totalstopp i trafiken i båda riktningar mellan Lund och Eslöv. - Detta påverkade både Öresundståg, Pågåtåg och X2000, säger Ulrika Mebius.

De 95 passagerarna på det olycksdrabbade tåget evakuerades efter ett par timmar. Enligt SJ behövde de gå ungefär en kilometer längs spåret innan de kunde plockas upp och köras med buss till Hässleholm.- Där fick de sedan ta nästa tåg upp mot Kalmar, säger Ulrika Mebius.På eftermiddagen togs beslut att sätta in bussar på sträckan Kristianstad-Karlskrona och omvänt. Detta på grund av de stora förseningarna.

Strax före klockan 12 öppnade man åter ett spår för trafik och vid 14-tiden öppnades det andra.Vid 15-tiden drogs Skånetrafiken fortfarande med mindre följdförseningar som en följd av olyckan. - Men vi räknar med att dessa kommer att tunnas ut under eftermiddagen och kvällen, säger Ulrika Mebius.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons