Annons
Nyheter

"Ta in tamfåglarna"

Svenska myndigheter hoppas nu på "god vilja" hos alla fågeluppfödare med anledning av att fågelvirus konstaterats i omedelbar närhet av Skåne. Därför är det viktigt att svenskar med tamfåglar hemma följer rekommendationerna.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2006

I Skåne kallades bland andra länsveterinären och smittskyddsläkaren till ett möte i Höör på onsdagsförmiddagen med anledning av de tyska fynden av fågelinfluensa. Rügen, där de smittade svanarna påträffades, ligger bara cirka tio mil söder om den skånska kusten.

De nya förhållningsreglerna som införs med anledning av det nya utbrottet gäller inte bara kommersiell fågeluppfödning, utan också "andra fåglar" - det vill säga små besättningar som människor håller hemma. Jordbruksverket har allmänna rekommendationer för dem, som går ut på att ta in fåglarna om det går och åtminstone utfodra dem under tak. Men den som inte har möjlighet är heller inte tvingad.

Annons

– Det är större risk för sådana, mindre, besättningar att komma i kontakt med smittan, säger Jordbruksverkets chefsveterinär Leif Denneberg, som också utgår från "den goda viljan" hos hobbyuppfödare.

– Visst kan det bli aktuellt med gradvisa skärpningar.

Skulle det vara helt omöjligt att ta in fåglarna kan det bli aktuellt med avlivning.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala är expertfunktion åt Jordbruksverket när det gäller smitta, ungefär samma roll som Smittskyddsinstitutet har åt Socialstyrelsen. SVA medger att hobbybesättningar är svårkontrollerade och att smittan i värsta fall skulle kunna ta den vägen.

– Det finns en möjlighet, det är en utsatt grupp, säger SVA:s jourhavande epizootolog Ulla Carlsson till TT.

Samtidigt är Sverige betydligt mindre utsatt än övriga Europa, där det är mycket vanligare med små fågelbesättningar hemma. Och fåglar utomhus i februari är inte vanligt i Sverige.

– Det går inte att jämföra med exempelvis Turkiet, där basen är hobbyhållning.

Många konstaterade utbrott av H5N1 har skett i små, okontrollerade besättningar, inte i kommersiell stordrift.

– Det är därför det är viktigt, om man har hobbyfjäderfän nära kommersiella anläggningar, att se till att det inte kommer in i produktionen, säger Ulla Carlsson.

Carlsson håller med fågelbranschens företrädare om att rutinerna för hygien och smittskydd bland uppfödare är bra och djupt rotade.

Annons

Vid Hornborgasjön, där tiden för den årliga klassiska trandansen närmar sig, följs utvecklingen noga och man är uppmärksam på döda fåglar. Men i övrigt får upptäckten av fågelviruset vid tyska Rügen, som är en mellanlandningsplats för tusentals tranor på väg till Hornborgasjön, ingen omedelbar inverkan.

– Vi avvaktar de rekommendationer som Jordbruksverket och veterinärerna ger. Men för närvarande innebär det inga förändringar i vår verksamhet, säger Peter Hedberg Fält, kontorschef på Hornborga Naturum vid Hornborgasjön, till TT.

Ön Rügen är en hållpunkt för tranorna på deras väg från vinterkvarteren i Spanien till Sverige.

– Nu dröjer det ju ett tag innan tranorna kommer till Rügen, och Rügen är också ganska stort.

Tranorna stannar i Rügen i några dagar innan de drar vidare mot Sverige. Någon gång i mitten mars kan de första tranorna börja anlända till Hornborgasjön.

Hur många tranor det brukar bli där varierar, men det kan röra sig om cirka 15000.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons