Annons
Nyheter

Systembolagschef förnekar mutbrott

Den Systembolagschef i sydöstra Skåne som på sannolika skäl misstänks för mutbrott alternativt grovt mutbrott förnekar brott. Det framgår efter de inledande förhör som polisen under veckan har genomfört med den misstänkte.
Nyheter • Publicerad 27 november 2003

- Min klient har förhörts och förnekar brott. Jag vill dock inte gå in på några detaljer på vad som sades vid förhöret, säger advokat Bo Lundberg, utsedd till den misstänktes försvarare. Det är inte känt vad den misstänkte Systembolagschefen ska ha gjort sig skyldig till i den muthärva som skakar statliga Systembolaget. Men det som i andra sammanhang kännetecknat grovt mutbrott är att hanteringen varit systematiskt upplagd och pågått under en längre tid. Tystnaden kring utredningen från polis och åklagare är dock kompakt. - Fler personer ska höras och jag vill inte kommentera något i utredningen som kan påverka förhören, säger Ewa Nyhult, förundersökningsledare och chefsåklagare vid åklagarmyndighetens korruptionsenhet i Stockholm. Den aktuelle chefen arbetar vid en av Systembolagets butiker i sydöstra Skåne. Misstankarna har dock inte föranlett något frihetsberövande och bolagschefen uppges inte vara avstängd från sitt arbete. Enbart i Skåne har tolv chefer eller högre befattningshavare delgivits misstanke om mutbrott alternativt grovt mutbrott. De som misstänks för att på ett eller annat sätt vara inblandade i härvan återfinns i bland annat Malmö, Eslöv, Helsingborg och Kristianstad. Enligt tidigare uppgifter ska ett hemligt poängsystem ha legat till grund för att sammanlagt ett 80-tal systembolagschefer över hela Sverige nu dragits in i den största muthärvan i landet i modern tid. Poängsystemet ska ha byggt på ett leverantörsstyrt system som gjorde det möjligt att tjäna pengar om man sålde ett visst antal flaskor av en särskild sort i sortimentet. Trots att inga åtal ännu är väckta har ett antal chefer inom Systembolaget redan tvingats lämna företaget. Utredningen har pågått sen början av 2003 och sammanlag arbetar sju poliser och tre åklagare med utredningen. En utredning som också inkluderar misstankar om bestickning riktade mot flera leverantörer av sprit, vin och öl. Senast inblandade i den delen av polisutredningen är Vin & Spritcentralen. Ewa Nyhult räknar med att utredningen kommer att slutföras någon gång i början av nästa år. Hur många åtal som slutligen kommer att väckas är inte klart.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons