Annons
Nyheter

"Sysselsättning avgörande för Skåne"

Arbetslösheten och integrationsproblemen måste lösas för att Skåne ska få en bra utveckling, enligt regionpolitikerna. Till våren ska de säga hur målen kan nås.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2003

I juni satt skåningar i fokusgrupper för att lista vilka styrkor, svagheter, möjligheter och hot som finns mot Skånes utveckling. På tisdagen fick regionfullmäktiges ledamöter listan i sin hand, för att diskutera åsikterna i elva mindre grupper. - Det är ungefär samma frågor som dyker upp, säger Katarina Carlsson som är Kultur Skånes representant i arbetsgruppen. Uppgiften var att försöka se hur Skåne skulle se ut 2012 och hur man skulle nå den visionen. Olika grupper kom in på olika spår, men fastnade så småningom för ganska lika slutsatser. Enligt flera grupper är Skånes största möjligheter: det strategiska läget nära kontinenten kollektivtrafiken som kan binda samman olika delar utbildning och forskning i ett län med ett universitet och två högskolor en livskvalitet som borde locka turister och företag I en av grupperna lyftes också den starka entreprenörsandan, inte minst i nordöstra Skåne, fram som kan ge stabilitet om stora företag som dominerar arbetsmarknaden på en ort lägger ned sin verksamhet. En stor del av diskussionen handlade också om att ta vara på den speciella kompetens som invandrare har, med god utbildning och värdefulla språkkunskaper. Bland hoten mot Skånes utveckling blev integration ett genomgående ord. Det handlade dels om invandrares möjligheter att komma in i samhället, dels om integrationen i Öresundsregionen och dels om att hålla ihop Skåne. - Vi har korta fysiska avstånd, men mentalt stora avstånd i Skåne, sa Karl-Erik Innala (s) från Broby. Plan till våren I ett rum på en annan våning sade hans partikamrat Ulrika Tollgren från Arkelstorp att orterna i östra Skåne är mer känsliga än andra för att företag flyttar verksamhet. - Att det går bra för en del av Skåne betyder inte att det går dåligt för en annan del. Det ger spin-off-effekter, men det tar längre tid innan det når östra Skåne, kontrade Inge Garstedt (m) från Malmö. Nu kommer gruppernas synpunkter att samlas och efter att även näringslivet och ungdomar fått säga sitt ska idéerna bli mer konkreta. Till våren ska det nya utvecklingsprogrammet klubbas. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons