Annons
Nyheter

Syskon vittnade i mordrättegång

Detta är så privat. Inget som allmänheten har med att göra. Systern till det 19-åriga mordoffret gav uttryck åt sina känslor när familjelivet exponerades i rättssalen i mordrättegången i Ystad mot en 15-årig pojke.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2009

YSTAD. Pojken står åtalad för att i augusti ha skjutit ihjäl sin 19-åriga storasyster i deras hem utanför Sjöbo. Och den 18-åriga systern till dem båda som vittnade i rättegången på onsdagsförmiddagen var öppen med vad hon tror om broderns skuld.

– Jag tänkte direkt att det är han som gjort det, berättade hon.

Annons

Både hon och en bror som också vittnade kunde berätta om en familj med slitningar och konflikter, där det inte var helt ovanligt att man skrek ”jag ska döda dig” åt varandra. I början av sommaren flyttade brodern hemifrån och därefter ökade konflikterna ännu mer i styrka, enligt systern.

– Helvetet brakade löst, beskrev hon det som.

Hon berättade också hur 15-åringen, som lider av adhd, blev mer rastlös under sommarlovet och hur han också började uppträda hotfullt. Sedan tidigare kunde han få raseriutbrott då han kastade sten och pangade rutor, men under sommaren ska han också ha slagit sin 18-åriga syster med en gitarr och lagt ett snöre om halsen på 19-åringen och dragit åt ett par gånger. Den 19-åriga kvinnan ska flera gånger ha berättat för systern om sin olust och rädsla inför lillebrodern.

Den åtalade 15-åringen ser ibland ut att intresserat följa vad som sägs, men andra stunder flackar blicken och han har till och med gäspat i rättssalen.

Under eftermiddagen ska pojken själv förhöras och då beslutar rätten med all sannolikhet om stängda dörrar. Den stränga säkerhetskontrollen vid rättegången fanns kvar även under onsdagen. Enligt pressuppgifter är det på grund av hot mot 15-åringen.

– Vad jag kan förstå handlar det om hot som har förekommit på internet, säger hans försvarsadvokat Jörgen Malmunger, till TT.

Niclas Sörenson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons