Annons
Nyheter

Sydvästra Skåne bäst för företagare

Av Skånes regioner har sydvästra området starkast tillväxt för småföretagare. Sämst går det för småföretagarna i sydost.
Nyheter • Publicerad 21 november 2007

Det visar Småföretagsbarometern, en undersökning som två gånger om året utförs av Swedbank och branschorganisationen Företagarna.

Förklaringen till att det går så mycket bättre för de skånska småföretagarna i sydväst jämfört med sydost anser Lise Lotte Berg, från Företagarna, bero på flera faktorer:

Annons

– En orsak är att sydost har många äldre småföretagare som kanske inte är lika intresserade av att expandera. Det finns även en branschfördelning som förklarar skillnaden. Just nu går det nämligen bra för industriföretag och sydväst har fler industrier än sydost. I undersökningen, som baserar sig på intervjuer med cirka 4000 företag i Sverige, ligger den sydvästra delen av Skåne på en bättre placering än den sydöstra delen inom nästan alla undersökta områden.

Men sydväst klättrar dessutom flera gånger upp på topp jämfört med hela Skåne.

Det rapporteras bland annat från sydväst om störst ordertillväxt, störst tillväxttakt av sysselsättning, den starkaste konjunkturbedömningen görs i detta område och så även den mest optimistiska förväntningen på de nästkommande 12 månadernas konjunktur. Sydöstra Skåne hamnar däremot flera gånger i botten av de skånska företagarnas rapporter.

I sydost finns bland annat den svagaste konjunkturindikatorn just nu, det vill säga den lägsta summan av nettotalen för beställningar, sysselsättning och omsättning.

Dessutom gör företagarna i sydost den mest pessimistiska bedömningen av orderingången under 12 månader framåt.

Alla småföretagare går dock sämre tider till mötes.

– När jag gick igenom undersökningen slogs jag av att småföretagarna i hela Sverige inte är lika optimistiska inför framtiden längre. Det är faktiskt lägre siffror än vi har sett på tre år. Så det märks att högkonjunkturens topp börjar passeras, säger Niclas Berg, ekonom vid Företagarna.

Har småföretagarna i så fall anledning att oroa sig inför de nästkommande 12 månaderna?

– Ja, det har de. Främst på grund av arbetskraftsbristen. I den här undersökningen frågade vi om företagarna hade tackat nej till ordrar på grund av arbetskraftsbrist, och hela 40 procent sa ja i riket.

– Speciellt i byggbranschen och industriföretag är det här problemet kritiskt och måste lösas för att företagen ska kunna växa vidare, säger Niclas Berg.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons