Annons
Nyheter

Sydsvenskan vill köpa HD

Sydsvenskan planerar att köpa Helsingborgs Dagblad. Det är "viktigt att vara tillräckligt stor", säger Sydsvenskans vd Lars Dahmén. Sammangåendet innebär att ett okänt antal tjänster försvinner från båda tidningarna.
Nyheter • Publicerad 23 april 2014
Foto: 

De två företagen ser många möjliga synergieffekter, både vad gäller det redaktionella och det marknadsmässiga.

"Framtiden för dagspressen ligger i samordning på ännu fler områden än i dag. Detta är en helt logisk affär på den skånska marknaden", säger Sydsvenskans styrelseordförande Gunilla Herlitz i ett pressmeddelande.

Annons

De båda tidningarna samarbetar sedan tidigare kring ett gemensamt säljbolag och kring tidningsutbärning. En gång i månaden ger Helsingborgs Dagblad ut Sydsvenskan Näringsliv.

Utöver Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad ingår Landskrona Posten och Nordvästra Skånes Tidningar, samt gratistidningarna City, Sydsvenskan Nära och Hallå och samtliga digitala utgåvor i det planerade bolaget.

"I dagens turbulenta mediebransch är det viktigt att vara tillräckligt stor för att kunna möta utmaningarna", säger Lars Dahmén, vd och chefredaktör för Sydsvenskan, i ett pressmeddelande.

Sammangåendet innebär att tjänster kommer att försvinna. Hur många det rör sig om och på vilka avdelningar är inte klart ännu.

– Det totalt sammanlagda antalet tjänster kommer att bli färre. En del tjänster kommer att försvinna från Helsingborg och en del tjänster kommer att försvinna från Malmö, säger Pontus Bodelsson, vd för Helsingborgs Dagblad.

Enligt honom är tanken med sammangåendet att frigöra resurser för att kunna göra en bättre tidning.

– Vi har ju områden som vi bevakar dubbelt i dag, som vi kan dela på och sänka kostnaden. Då kan vi öka den totala bevakningen i stället, säger han.

En framtida besparing är att två tryckerier på sikt ska bli ett.

En avsiktsförklaring har undertecknats och sträcker sig fram till sista juni, men parterna siktar på att ett konkret avtal ska kunna undertecknas tidigare.

Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Mittuniversitetet är inte förvånad, men anser att ett samgående skulle vara olyckligt.

Annons

– Av det enkla skälet att en mångfald av ägare leder till en mångfald av ägarstrategier. Och åtminstone teoretiskt sett till en mångfald i innehållet.

Om de journalistiska resurserna minskar och tunnas ut bidrar det till en mindre kvalificerad journalistik, vilket kan få negativa demokratiska effekter, säger han.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons