Annons
Nyheter

Sydsvenskan frias i förtalsmål

Sydsvenskans ansvarige utgivare Daniel Sandström frias för förtal, slår Malmö tingsrätt fast.
Nyheter • Publicerad 1 december 2011
Daniel Sandström.
Daniel Sandström.Foto: Johan Bävman

Därmed får den uthängde exadvokaten inte det skadestånd på 75 000 kronor som han begärt.

Juryn i tryckfrihetsmålet i Malmö tingsrätt kom vid 15-tiden med sitt utslag. Daniel Sandström frias av juryn och kan därmed inte heller fällas i den kommande domen som meddelas den 8 december.

Annons

År 2004 namngav Sydsvenskan exadvokaten och skrev att han dömts för häleri. Uppgiften har sedan legat kvar i tidningens arkiv och vid en påstötning 2009 ska Sandström ha vägrat att ta bort den. Om juryn finner att Daniel Sandström därmed är skyldig till förtal kräver exadvokaten 75 000 kronor i skadestånd.

I artikeln med rubriken "Antalet felande advokat ökar" nämns advokaten med namn i en redogörelse för brott som han dömts för och som också ledde till uteslutning ur Advokatsamfundet.

Exadvokaten menade, att Sandström genom artikeln utpekat honom som brottslig. Han hävdade också, att en av uppgifterna i artikeln inte är sann och att publiceringen inte varit försvarlig.

I sin sakframställan berättade den tidigare advokaten hur mycket i hans dittills ganska glassiga tillvaro som advokat ställdes på ända när han 2004 fälldes för brott och dömdes till fängelse.

– Värst av allt var den omfattande publiciteten, sade han och kallade den "hänsynslös".

När han 2005 kom ut från fängelset och försökte starta en ny verksamhet som jurist och föreningsmänniska mötte han svårigheter, genom att människor "googlade" och hittade de belastande uppgifterna om honom på nätet. Han tog kontakt med flera tidningsutgivare och bad dem ta bort uppgifterna från sina nätsidor, berättade han.

– Flera utgivare var mycket tillmötesgående, men Daniel Sandström och Sydsvenskan vägrade, berättade han.

Genom sin advokat Ulf Isaksson nekade Sandström till brott och bestred skadeståndsyrkandet på 75 000 kronor.

– Daniel Sandström har som ansvarig utgivare ingen rätt att radera uppgifter i en artikel som redan publicerats, sade Ulf Isaksson och hänvisade till yttrandefrihetsgrundlagen.

Daniel Sandström förklarade själv, att arkiverade artiklar har betydelse som källmaterial och även används av forskare. Därför är det, menade han, en principiellt allvarlig sak att ge sig in i och ändra eller stryka uppgifter i arkivet. Det är ingenting som bör styras av att man till exempel blir hotad med en stämning för förtal.

Annons

– Det här är material som bör hanteras med historisk varsamhet, sade han.

Sandström hävdade också bestämt, att han som ansvarig utgivare inte kan "ärva" andras publiceringar. Beslutet om den ursprungliga publiceringen av artikeln fattades av Sydsvenskans tidigare ansvarige utgivare Hans Månson.

Louise Cronholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons