Annons
Nyheter

Sydskånska kommuner lågt ner i välståndsligan

De sydskånska kommunerna är dåliga på välstånd. Åtminstone om man mäter välståndet i företagande, sysselsättning och hälsotal.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2008

Av totalt 290 kommuner hamnar Ystad på plats 88 och Vellinge - toppkommunen i andra undersökningar - landar först på plats 96. Det framgår i en undersökning gjord vid Internationella handelshögskolan i Jönköping. Johan Klaesson, docent i nationalekonomi, ansvarar för undersökning.

- Befolkningen är frisk i Vellinge, men företagandet är det tionde sämsta i landet. Sysselsättningen i kommunen är också relativt låg. Det kan förklaras med att folk pendlar till andra kommuner för att jobba. Därför finns inte så mycket företagande i Vellinge, säger han. En av slutsatserna som dras i undersökningen är att regioner med många företag också ofta har låg andel sjukskrivningar och hög sysselsättning.

Annons

- Vi ser stora skillnader både i företagande, sysselsättning och vad det gäller hälsotalen. Det stora skillnaderna kanske är mer anmärkningsvärda när man tänker på att vi har haft en regionalpolitik i ett 30-tal år för att motverka de här skillnaderna, säger Johan Klaesson.

I undersökningen står sig de skånska kommunerna slätt i förhållande till Småland, Västra Götaland och Mälardalen. Klaesson anser att de skånska kommunernas dåliga placering i huvudsak orsakas av låg sysselsättning. I det sammanhanget tror han att kommunernas närheten till Malmö kan en avgörande betydelse.

- Jag har inte siffrorna framför mig, men jag tror att det finns en ganska stor spännvidd mellan kommunerna i Skåne, säger han. Det är första gången alla Sveriges regioner och kommuner rangordnats och fått totalpoäng för företagande, sysselsättning och sjukskrivning. De kommuner som kommer högt upp på listan hade många medelstora företag, många som hade jobb och få sjukskrivna. Johan Klaesson tycker sig se att hälsotal samvarierar med företagande och sysselsättning.

Listan över kommuner toppas av Gnosjö med totalt 869 poäng. Jämfört med bara 65 poäng för Storfors i botten på listan med sammanlagt 290 kommuner. I Skåne toppas listan av Ängelholm på plats 40 med 619 poäng.

I undersökningen har fokus legat på företag på mellan 10 och 250 anställda. Större och mindre företag har rensats bort. Just när det gäller de skånska kommunernas behov av nyföretagande, sysselsättning och bredare skattebas anser Klaesson att utbildningsnivå, utbyggd infrastruktur och närheten till stora marknader runt Öresund är avgörande.

- Vi kan se att det för nyföretagandet är sämre att ha stora arbetsgivare på orten. Detta eftersom man kan välja att vara anställd i stället för entreprenör. Statistiskt sett gäller det också Sydöstskåne, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons