Annons
Nyheter

Sydskånska kommuner bra på info för utsatta kvinnor

Simrishamn, Skurup och Trelleborg får tillsammans med Malmö toppbetyg när det gäller information till kvinnor som utsatts för våld. Det är Kvinnofridslinjen som gått igenom de kommunala hemsidorna och satt betygen.
Nyheter • Publicerad 3 december 2007

Genomsnittsbetyget för samtliga svenska kommuner ligger på 2,1, men i Skåne ligger snittet i stället på 2,7. Bland andra Simrishamn, Skurup och Trelleborg får toppbetyget fem av Kvinnorfridslinjen.

Bedömningsgrunder uppfattar Kvinnofrodslinjen som låga. Vid sökning på den kommunala hemsidan ska man få en träff bland de fem första på ord som kvinnovåld och kvinnojour. Vidare ska informationen till våldsutsatta kvinnor ha en egen sida på sajten, ha en informerande text, ett telefonnummer till social- eller kvinnojouren samt ha en webblänk till en annan aktör. Uppfyller man dessa kriterier blir betyget fem. I Skåne är Tomelilla kommun vars hemsida får fyra i betyg näst bäst. Sämre betyg får de kommunala hemsidor i Ystad och Vellinge som landar på tre. Bottennoteringen två i betyg får Sjöbo kommun som därmed också landar under genomsnittet för hela riket.

Annons

– De har ingen huvudrubrik som handlar om det här på första sidan. Sökorden kommer inte heller upp bland de fem första träffarna. Informationen finns, men ligger väl gömd. Informerande och stödjande text finns inte heller på sidan, säger Ann-Marie Tung Hermelin, pressansvarig på Kvinnofridslinjen. I undersökningen konstateras att varannan kommun, eller 47 procent, i Sverige helt tycks sakna information till våldsutsatta kvinnor på sin webbplats. För Skånes del gäller det Bjuv, Bromölla, Burlöv, Höör, Kävlinge, Lund, Svalöv, Svedala, Åstorp och Örkeljunga.

Samtidigt uppger Kvinnofridslinjen att fyra av tio personer att de känner minst en kvinna som utsatts för våld i en nära relation. Däremot kan två av tio tillfrågade inte ge tips om vart en våldsutsatt kvinna ska vända sig för att få hjälp.

– Man kan säga att kommunerna inte har tagit till sig sitt uppdrag. Enligt socialtjänstlagen ska de vara ett stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor och barn. Det här tyder på att man inte hunnit kapp lagskärpningen, säger Ann-Marie Tung Hermelin.

Allehanda har förgäves sökt ansvariga på socialfövaltningen i Sjöbo för en kommentar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons